Русија

Захарова: Страни плаћеник страном плаћенику неће ископати око, целог ће га прогутати

Портпаролка руског министарства спољних послова приложила је изјаву Стејт департмента упућену Руској Федерацији приликом гашења ТВ канала "Дожд" као пример лицемерја јер је сада исти канал угашен и у Летонији
Захарова: Страни плаћеник страном плаћенику неће ископати око, целог ће га прогутатиwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући одлуку Риге да одузме лиценцу ТВ каналу "Дожд", признатим за страног агента у Русији, саветовала да се поново прочитају раније изјаве Стејт департмента о заштити канала упућене Русији и да се замене речи "Летонија" и "Русија".

Захарова је, како би помогла Западу у реакцији у односу на Летонију, прикупила изјаве Стејт департмента, Беле куће, чланица НАТО-а о које су напале Русију што је забранила рад овог тевеканала у својој држви.

"Не треба ништа измишљати изнова, само нека се у њихове недавне изјаве уместо речи 'Русија' убаци реч 'Летонија' Дајем. Бесплатно је. Стејт Департменте, користи у здравље", написала је Захрова.

Документ који је Захарова приложила је заједничка изјава влада Аустралије, Канаде, Чешке, Данске, Естоније, Француске, Немачке, Грчке, Исланда, Летоније, Литваније, Холандије, Новог Зеланда, Северне Македоније, Словачке, Словеније, Украјине, УК и САД.

"Долепотписани чланови Коалиције за слободу медија изражавају дубоку забринутост због све већег прогона од стране руских власти против независних новинара и медија у Русији. Руске власти прекинуле су рад ТВ канала 'Дожд'. Осуђујемо прогон независних новинара и медија коју врши руска власт. Позивамо Руску Федерацију да поштује своје међународне обавезе и обавезе из области људских права и да поштује и осигура слободу медија и безбедност новинара. Позивамо руску владу да прекине репресију независних гласова, заустави политички мотивисана суђења новинарима и медијским организацијама и ослободи све неправедно притворене", наводи се у документу.

Национални савет за медије у Летонији је поништио је дозволу за емитовање ТВ канала "Дожд", саопштио је на Твитеру шеф Националног савета за медије Иварс Аболинс.

"Због претњи државној безбедности и јавном реду, Национални савет за медије одлучио је јутрос да одузме дозволу за емитовање ТВ канала 'Дожд'", написао је Аболинс и додао да емитовање ТВ канала престаје 8. децембра.

"Национални савет за медије се побринуо да руководство ТВ канала не разуме суштину и тежину сваког појединачног прекршаја", додао је председник Националног савета и истакао да "сви морају да поштују закон Летоније".

Летонске власти су прошле недеље казниле "Дожд" са десет хиљада евра јер је емитовао мапу на којој је Крим означен као руска територија и што је рекао "наша војска" у вези са руским оружаним снагама. Тада је Аболинс запретио да ће следећи прекршај коштати ТВ канал лиценце.

Следећи "прекршај" биле су речи водитеља Алексеја Коростељева о помоћи руској војсци. Менаџмент канала се оградио од формулација водитеља јер "могу изазвати сумњу" у позицију телевизијске куће и отпустио Коростељева, али то није помогло "Дожду" да задржи лиценцу.

Поред тога, министар одбране Летоније Артис Пабрикс позвао је да се запосленима на ТВ каналу одузме дозвола за боравак у Летонији како би се вратили у Русију.

У августу прошле године, руско Министарство правде уврстило је "Дожд" у регистар медија који делују као страни агент. Према "РИА Новостима", од 2016. године ТВ канал је добио више од 3,7 милиона рубаља од страних компанија и организација. Федерална служба за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија Русије је од 1. марта ограничила приступ ресурсима канала због пласирања лажних информација о специјалној војној операцији у Украјини.

Амбасада Русије у Риги подсетила је да је у "демократској" Летонији канал постојао само неколико месеци, док је у Русији радио више од десет година од тренутка оснивања.

Европска унија ће, из политичких разлога, затворити очи пред овом ситуацијом и неће противречити својим савезницима, иако је свима јасно да је ово кршење слободе говора, имамо посла са информационим ратовањем, рекао је научни директор Центра за Свеобухватне европске и међународне студије Тимофеј Бордачев.

ТВ канал "Дожд" преноси да су оптужбе на њихов рачун неправедне и апсурдне и да ће наставити да ради и "остати на Јутјубу". Аболинс је истовремено позвао на блокирање Јутјуб канала.

image