Свет

Летонски министар: Украјини би требало дозволити да гађа циљеве у Русији

Иако Сједињене Америчке Државе нису увеле ограничења на начин на који Украјина користи оружје, до сада су одбијале да обезбеде оружје довољног домета за напад унутар Русије
Летонски министар: Украјини би требало дозволити да гађа циљеве у Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс изјавио је да Кијеву "треба дозволити да напада објекте унутар Русије" у склопу одбране од напада на критичну инфраструктуру Украјине.

"Требало би да дозволимо Украјинцима да користе оружје за гађање ракетних локација или ваздушних поља из којих се те операције покрећу", рекао је Ринкевичс на маргинама састанка министара спољних послова НАТО-а у Букурешту, преноси "Блумберг".

Тврди да савезници не треба да се плаше ескалације и додаје да неколико других држава чланица НАТО-а дели мишљење да Украјина генерално не би требало да има ограничења у погледу употребе оружја.

Међутим, одлука о томе које оружје ће доставити Кијеву зависи од појединачних нација, оценио је.

Иако Сједињене Америчке Државе нису увеле ограничења на начин на који Украјина користи наоружање, до сада су одбијале да пошаљу оружје довољног домета за напад унутар Русије.

Администрација председника Џозефа Бајдена обезбедила је Украјини напредно наоружање, укључујући системе за вишеструко лансирање ракета, али су званичници одбили да пошаљу систем АТАЦМС, који има домет од 300 километара.

Вашингтон је до сада одбијао да обезбеди борбене авионе, указујући на процене да они неће побољшати изгледе Украјине. Увођење оружја већег домета подстакло је забринутост да би сукоб могао да ескалира или се прошири на земље које су чланице НАТО.

Напади на украјинску инфраструктуру Оружаних снага Русије почели су 10. октобра - два дана након терористичког напада на Кримски мост, иза којег, према наводима руских власти, стоје украјинске специјалне службе. 

Удари се изводе на енергетске објекте, постројења одбрамбене индустрије и друге.

image