Спорт

Енглези имају "супер план" за Мбапеа - откривено како желе да га зауставе

Дуел Француске и Енглеске у четвртфиналу Мундијала биће нарочито занимљив
Енглези имају "супер план" за Мбапеа - откривено како желе да га зауставеGetty © Francois Nel / Staff

Четвртак је други узастопни дан паузе на Светском првенству у Катару, али већ у петак и суботу, сазнаћемо која четири тима ће се пласирати у полуфинале.

Посебно занимљиво биће у суботу од 20.00 часова, када буду играли Француска и Енглеска, а из британских медија стижу информације - њихова селекција има план како да заустави Килијана Мбапеа.

Овај окршај биће судар актуелних првака света и вицешампиона Европе, а Енглези желе да покажу да и са највећима могу да се носе на највећој сцени. За тако нешто, мораће да зауставе брзоногог Мбапеа, играча који је тренутно први стрелац турнира са пет постигнутих голова.

Како тврде британски медији, Енглези ће искористити исту тактику коју је Челси користио против Барселоне у полуфиналу Лиге шампиона у сезони 2011/12. Њихова идеја је да поставе брзог играча у напад, на исту страну по којој игра Мбапе.

Тако би натерали звезду Пари Сен Жермена да мало пажње посвети и одбрамбеним задацима, а не само офанзивним. На ову идеју дошао је Стив Холанд, помоћник Герета Саутгејта, који је у поменутом двомечу Лиге шампиона био део стручног штаба Челсија. Било је тада 1:0 за Челси у Лондону и 2:2 у Барселони, чиме су прошли у финале, пре него што су освојили Лигу шампиона.

"Постоји мали број играча на планети којима морате да посветите посебну пажњу. Меси је један од њих, био је и тада, али је и даље тај тип играча. У ту категорију спада и Мбапе. Морамо да спречимо ситуације у којима ће имати превише простора, знамо сви колико је брз и шта све уме. Наравно, морамо у исто време да пронађемо баланс и да нађемо начин између тога како да зауставимо Мбапеа и да у исто време користимо мане Француза", рекао је Холанд, а пренео је британски "Мирор".

image