Спорт

Тадић проговорио после Мундијала: Одлично је што Србија не мења селектора

Капитен репрезентације Србије Душан Тадић подробније је анализирао разлоге неуспеха "орлова" на Мундијалу
Тадић проговорио после Мундијала: Одлично је што Србија не мења селектораGetty © Laurence Griffiths / Staff

Фудбалска репрезентација Србије није испунила очекивања на Светском првенству у Катару, пошто је поново завршила учешће већ у групној фази.

"Орлови" су окончали такмичење на последњем месту у групи и укупно 29. позицији од 32 учесника, освојивши само један бод. Сада је први пут након Мундијала опширније анализирао учинак Србије и њен капитен, Душан Тадић.

Лидер "орлова" је у интервјуу за "Моцартспорт" говорио о тиму који није успео да прође групну фазу након одличних квалификација и успеха у Лиги нација.

"Тешко је дати праву оцену пошто је било и добрих и лоших ствари. Постићи пет голова, највише у нашој групи је јако добар податак, али примити осам је јако много да би се прошло даље. У односу на приказано и учињено рекао бих да се налазимо негде на средини што се тиче скале од један до пет", почео је Тадић.

Одбрана је била извор највећег дела проблема које су "орлови" имали у Катару.

"Дефинитивно нам је недостајало да се боље бранимо, наравно ту не мислим само на одбрамбене играче. Одбрана почиње од напада, а исто тако и напад од одбране. Али реално гледано, примали смо јако наивно голове и углавном смо имали минимум пет играча иза лопте што је добро. Међутим, морали смо да будемо боље постављени и да више комуницирамо између себе, да можемо одмах да одузмемо лопту. Мислим да је то једна од јако битних ставки коју морамо да поправимо."

Селектор Драган Стојковић је често истицао да су највећи узрок лоших игара биле бројне повреде у тиму.

"Имали смо проблем са повредама, то су чињенице. Митровић и Влаховић нису одиграли утакмицу скоро месец дана, Костић је био 12-так дана без тренинга. Сигурно да играч мало испадне из ритма када се тако нешто деси и да му треба времена да се врати у прави ритам. Поготово ако мораш да играш 90 минута. Они су јаки момци и навикли су да играју и са боловима. Помогли су колико год су могли. А, већ сам рекао у чему треба тражити разлоге што резултати нису били другачији, уз чињеницу да је заиста било доста муке са повредама."

Тадић каже да није било само негативних, већ и позитивних ствари за Србију на овом Мундијалу.

"Има доста тога позитивног. Постићи пет голова, највише у групи је за сваку похвалу и за то иде заслуга целом тиму. Могли смо и још, наравно и надам се да ће ово искуство да нам свима помогне да кад дође следеће велико такмичење да будемо још бољи и јачи", рекао је капитен Ајакса, који је свестан да је сада циљ да се Србија пласира на прво Европско првенство од 2000. године, када се држава звала Југославија.

"Мислим да ће ово бити први пут после дуго времена да ће остати исти селектор после неког великог такмичења и то је одлично за екипу и за све у систему", закључио је Душан Тадић.

image