Спорт

Швајцарце брину сукоби на КиМ - са Белорусијом могу у Београду, а где ће са тзв. Косовом?

Медији у Швајцарској баве се потенцијалним проблемима за њихову репрезентацију у предстојећим квалификацијама, пошто би ова селекција требало да једну утакмицу игра против тзв. Косова, а једну на неутралном терену против Белорусије - могуће чак и у престоници Србије
Швајцарце брину сукоби на КиМ - са Белорусијом могу у Београду, а где ће са тзв. Косовом?Getty © Francois Nel / Staff

Швајцарска је победила Србију на Светском првенству у Катару, баш као и пре четири године у Русији, али су у осмини финала претрпели дебакл од Португалије (1:6). Ипак, сада се у тој земљи окрећу квалификацијама за Европско првенство 2024. године.

А већ сада Швајцарци виде потенцијалне проблеме за њихов национални тим и то не примарно на терену, већ ван њега. Разлози за то су чињеница да ће морати да играју против тзв. Косова и делимично санкционисане Белорусије.

Наиме, швајцарски "Блик" пише о два проблема - ескалацији ситуације на Косову и Метохије, где се у тексту под насловом "Криза на тзв. Косову угрожава квалификације репрезентације" баве потенцијалним проблемима који би могли да их чекају током наредног циклуса мечева 2023. године.

Зашто је Швајцарској проблем Белорусија?

Прво, Швајцарце брине окршај са Белорусијом. Ово је селекција против које ће започети квалификације 25. марта наредне године, али још увек није познато где. УЕФА због рата у Украјини не дозвољава овој селекцији да игра мечеве на својој територији.

Тако се очекује да и овог пута Белорусија буде домаћин на неутралном терену. Како је та селекција ове године своје мечеве играла у Новом Саду, генерални секретар ФС Швајцарске Роберт Брајтер каже да је и главни град Србије сада у оптицају.

"Тренутно не знамо ни где ће се утакмица са Белорусијом играти. Једна од опција је Кипар, али очигледно и српска престоница Београд. Заправо, Белорусија је утакмице у Лиги нација већ играла у Србији. Свакако би се утакмица у Београду играла без присуства навијача", ограђује се Брајтер, вероватно алудирајући на чињеницу да за Швајцарску игра неколико играча албанског порекла који су већ имали познате случајеве провокација српских играча током утакмица на Мундијалима 2018. и 2022, попут Гранита Џаке и Џердана Шаћирија.

Зашто је Швајцарској проблем тзв. "Косово"?

У њиховој квалификационој групи је и селекција тзв. Косова, којој би Швајцарска требало да гостује у Приштини тек 9. септембра 2023. године. Ипак, то не спречава "Блик" да претпостави да би, иако је утакмица на програму тек за 10 месеци, могло да буде потенцијалних проблема.

Овај медиј пише да криза на северу Косова и Метохије траје и да "уколико буде ескалација, утакмица Швајцарске могла би да буде више него дискутабилна".

Као да се тиме у Швајцарској већ "припрема терен" да избегну нове контроверзе, посебно када се има у виду да неколико њихових репрезентативаца има албанско порекло, а да су неки рођени на територији Косова и Метохије.

"Верујемо у УЕФА и пратићемо како се ситуација на Балкану развија. Немамо утицаја на те одлуке", рекао је Брајтер на ову теорију новинара "Блика".

image
VV inauguration
banner