Спорт

Журке, рођендани и пуцање из ракетних бацача – Кадиров угостио америчке УФЦ борце

Камару Усман, Хенри Сехудо и Џастин Гејџи, америчке звезде УФЦ-а, недавно су посетили Чеченију и били гости тамошњег лидера Рамзана Кадирова
Журке, рођендани и пуцање из ракетних бацача – Кадиров угостио америчке УФЦ борцеGetty © Getty Images / Handout

Стејт департмент свестан је активности америчких бораца који су крајем прошлог месеца били гости чеченског лидера и једног од најближих сарадника руског председника Владимира Путина.

Некадашњи УФЦ шампиони Камару Усман и Хенри Сехудо, као и бивши изазивач за титулу Џастин Гејџи, у новембру су били у Русији, када су добили позив Кадирова.

Званичник Стејт департмента је за "Њујорк тајмс" изјавио да је секретаријат свестан веза које Кадиров има са чеченским борцима у најјачој ММА организацији, а којих има све више последњих година.

Познато је да им пружа велику подршку и прати успехе Хамзата Чимаева, Саида Нурмагомедова, Ислама Махачева, Алберта Дураева, Магомеда Анкалајева, па и Усмана Нурмагомедова, рођака славног шампиона Хабиба.

И он је током каријере имао добар однос са чеченским лидером.

Међутим, овај лист додаје да је ово први пут да се амерички спортисти директно повезују њим. Њихова имена нису објављена у тексту.

Многи у Америци били су изненађени када су на друштвеним мрежама видели снимке Усмана, Сехуда и Гејџија са Кадировом.

Они су били гости на Руском универзитету специјалних снага у Чеченији, где су пуцали из ракетних бацача и другог оружја.

"Амерички грађани не би требало да путују у Русију и они који су тамо, требало би да се одмах врате", одговорио је портпарол Стејт департмента на питање "Њујорк тајмса" о америчким борцима у Чеченији.

Он није желео да потврди да су Усман, Сехудо и Гејџи прекршили правила због санкција Сједињених Америчких Држава под којима се налази Кадиров.

Чеченски лидер је предмет санкција Министарства финансија САД од 2017. године, а оне су додатно проширене од почетка рата у Украјини.

Када су се снимци појавили на друштвеним мрежама, објављено је и да су борци присуствовали рођенданској журки једног од синова Рамзана Кадирова.

Сехудо и Гејџи први пут су дошли у Чеченију, док је Усман трећи посетио од новембра 2020. године. Једном је и уснимљен како спарингује са Рамзановим сином.

Претпоставка је да је веза био Али Абделазиз, менаџер све тројице, који је некада водио рачуна и о каријери споменутог Хабиба Нурмагомедова.

Кадиров поседује неколико бизниса који су у вези са мешовитим борилачким вештинама.

Најважнији је свакако "Ахмат ММА", клуб основан 2014. који тренира и спонзорише борце. Пошто је под санкцијама, не постоје званичне везе са УФЦ-ом, али је елитна ММА организација већ потписивала борце из "Ахмат ММА".

Један од његових синова присуствовао је победи Ислама Махачева над Чарлсом Оливеиром у Абу Дабију, када је у "Етихад арени" дошло до вербалног сукоба Хамзата Чимаева и Хабибовог рођака Абубакара.

Кадиров је тада смирио страсти и помогао у помирењу.

"Лично сам се уверио да је све у реду", објавио је тада Кадиров на друштвеним мрежама.

Након што је пре неки дан Магомеду Анкалајеву "украдена" титула скандалозним судијским одлукама, Кадиров је критиковао председника УФЦ-а Дану Вајта и довео у питање његов интегритет, тврдећи да је руски борац заслужио да постане шампион у полутешкој категорији.

image
VV inauguration
banner