Спорт

Јокић је добио трофеј "Мајкл Џордан", али га је умало заборавио у свлачионици – због маме!

Трофеј који носи име по највећем кошаркашу свих времена завршио је у рукама Николе Јокића, али га је он умало заборавио у свлачионици
Јокић је добио трофеј "Мајкл Џордан", али га је умало заборавио у свлачионици – због маме!© NBA

Никола Јокић добио је трофеј назван по легендарном Мајклу Џордану, који се од ове сезоне даје најкориснијем играчу у регуларном делу сезоне НБА лиге.

Први пут у историји трофеј са именом "његовог летећег височанства" завршио је у рукама српског репрезентативца и суперстара Денвера.

Јокић је двоструки узастопни МВП, што значи да му је припао последњи трофеј назван по Морису Подолофу, али и први назван по чувеном Мајклу Џордану. Такође, добио је и уникатни направљен само за 75-годишњицу НБА лиге.

Након утакмице Нагетса и Визардса трофеј му је уручио тренер Мајк Мелоун.

"Ово је награда за двоструког узастопног МВП-ја НБА лиге, наравно за Николу Јокића. Први пут се додељује трофеј са именом Мајкла Џордана", рекао је Мелоун.

Трофеј је висок око 60 центиметара (23,6 инча), а тежак око 10,7 килограма (23,6 фунти), у чему се лако може пронаћи симболика – 23 представља број који је Џордан носио на дресу током већег дела НБА каријере, док број шест представља титуле које је освојио.

"Била ми је велика радост уручити му трофеј, али и радост за све играче, и прилика да му пруже љубав", додао је тренер Денвера.

Међутим, како амерички медији преносе, мало је `фалило да Никола вредан дар заборави у свлачионици. Остао му је на седишту, а разлог је журба да стигне кући, јер за празнике долази његова мајка из Србије.

Интимну свечаност у свлачионици момак из Сомбора је најавио спектакуларном партијом против Вашингтона, у којој је постигао 43 поена, уз чак 85% шута из игре.

"Отварао сам се, момци су ме проналазили... Не могу рећи да су све била полагања, али био сам ту", прокоментарисао је Јокић.

Денвер је постигао чак 98 поена из рекета, што је други најбољи учинак у историји НБА лиге.

"Нисмо погађали са дистанце, зато смо морали да нападамо рекет. Недостајало им је неколико важних и крупних играча, што смо ми искористили", закључио је српски кошаркаш.

Подсетимо, награде НБА лиге назване су по још неким легендама овог спорта.

Први власник трофеја "Хаким Олајџувон" биће Маркус Смарт из Бостона, као најбољи одбрамбени играч, трофеј "Вилт Чембрлејн" добиће најбољи почетник Скоти Барнс.

Најбољи шести играч Тајлер Хиро добиће "Џона Хавличека", а играч који је највише напредовао постаће власник трофеја "Џорџ Мајкан".

Нова награда, названа по Џерију Весту, припашће најбољем "клач" играчу.

image