Спорт

УЕФА је против одласка Русије у азијски фудбал - "То би био озбиљан ударац"

Руси су све ближе да се преселе у азијску фудбалску конфедерацију, а то није сценарио који би УЕФА волела да се догоди
УЕФА је против одласка Русије у азијски фудбал - "То би био озбиљан ударац"Getty © Clive Rose / Staff

Европска фудбалска унија (УЕФА) у марту ове године увела је санкције свим руским клубовима и репрезентација због ратних дешавања у Украјини. Забранила им је наступе у међународним мечевима, у склопу додатних санкција против Руске Федерације.

Од тада, у неколико наврата су се појављивале индиције да би ФС Русије могао да се пресели у азијску конфедерацију, али тако нешто УЕФА не жели да се догоди, најновија су сазнања руских медија.

Након скоро читаве године у којима руски фудбал трпи због санкција УЕФА, тамошња сениорска репрезентација остала је чак и без прилике да током 2023. године игра квалификације за Европско првенство.

Због свега тога, Фудбалски савез Русије је почео да разматра могућност да се пресели у азијску конфедерацију, по чему би њихова репрезентација могла да игра у азијским такмичењима, док би руски клубови могли да се надмећу у азијској Лиги шампиона. И док се у петак чека одлука ФС Русије, УЕФА је решила да пошаље поруку да је против такве акције Руса.

"Европска фудбалска унија, без обзира на садашњу ситуацију, не жели да Русија повуче своје чланство из организације. УЕФА је спремна за варијанту, чим то геополитичка ситуација дозволи, да поново интегрише руски фудбал у своје окриље. За УЕФА би био озбиљан ударац ако би се Русија повукла", пише руски "Чемпионат" на основу својих извора у Ниону.

Сада се чека потез ФС Русије...

image