Спорт

Мађари желе Средњоевропски куп - играли би Звезда, Партизан, Динамо Загреб, Славија...

Председник Ференцвароша истиче да би УЕФА могла да буде отворена за оснивање такмичења у ком би важну улогу могли да имају и српски представници
Мађари желе Средњоевропски куп - играли би Звезда, Партизан, Динамо Загреб, Славија...© A.K./ATAImages

Идеје о регионалним лигама на простору бивше Југославије појављују се с времена на време, али врло брзо све одлазе у историју, када постане јасно да не постоји довољна заинтересованост за такве пројекте.

Али ако у скоријој будућност неће бити регионалне лиге, да ли би могао да буде основан регионални куп? Председник мађарског шампиона Ференцвароша верује да постоји - и да би могао да укључује и клубове из Србије.

Први човек мађарског великана Габор Кубатов верује да би могао да буде основан Средњоевропски куп, по узору на некадашње такмичење које је било претеча Купа шампиона.

Из Мађарске стиже идеја о оснивању такмичења од које би имали користи клубови из средњоевропских земаља, а које не могу да се финансијски такмиче са онима са запада. Кубатов је констатовао да би Ференцварош у такмичењима попут Лиге шампиона и Лиге Европе боље пролазио када би имао јаче ривале у лиги.

"Наравно да би било боље и то би било боље за све. Онда бисмо били успешнији и на међународној сцени, прошли бисмо две, три можда и више рунди у разним куповима. Моја жеља је да некако започнемо Средњоевропски куп у којем бисмо играли са клубовима из Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Чешке и Румуније. Били би то престижни мечеви са Црвеном звездом, Партизаном, Динамом из Загреба, Слованом из Братиславе, Плзеном, Славијом из Прага", открио је Кубатов у разговору за мађарски лист "Немзетиспорт".

На питање да ли је реално да се тако нешто догоди, Кубатов је оптимистичан.

"Чини ми се да је УЕФА отворена за таква такмичења. Мислимо да би тако нешто донело не једну него бројне предности свима. Није исто ни спонзорима да ли улазе на тржиште од десет или од 45 милиона људи. А, да не причамо о томе колико би такве утакмице биле свима занимљиве, мислим да би интересовање било огромно", рекао је први човек Ференцвароша, тима који је ове јесени играо у Лиги Европе у групи са Црвеном звездом.

image