Спорт

Новак се отворио медијима у Аустралији: Последице и даље осећам, а многи имају погрешну слику

Годину дана након скандала - депортацији из Аустралије, најбољи српски тенисер, Новак Ђоковић, проговорио је о несвакидашњој ситуацији у којој се нашао прошлог јануара и траговима које је она оставила
Новак се отворио медијима у Аустралији: Последице и даље осећам, а многи имају погрешну сликуGetty © Sarah Reed

Након скандалозног политичког процеса у ком је Ђоковић обележен као неко ко би могао да "инспирише анти-ваксере против обавезне вакцинације у Аустралији", српски тенисер се у ту земљу вратио у истој години у којој је из ње био депортован.

Новак је по доласку у Аустралију говорио о ситуацији из прошле године, а сада је локалним медијима открио како се слика о њему муњевито променила и какви су трагови остали након депортације.

"Заиста сам био увучен у олују у свим светским медијима у вези са било чим што је повезано са ковидом и вакцинама. Одједном сам постао светски негативац, што није позиција у којој желите да се нађете као спортиста", рекао је Ђоковић, преноси "9News Melbourne".

Новак је признао да се "сакрио" у Србији одмах након депортације и открио колико му је било тешко након те ситуације.

"Није било лепих речи о мени у медијима уопште. Неколико седмица сам остао код куће, нисам превише излазио. Надао сам се да ће се ситуација смирити, као што на крају јесте, али су остали трагови. Осећао сам последице месецима касније, нисам знао како ће све то утицати на моју игру и начин на који играм. Није ми било једноставно да се саберем и рестартујем поново. Још увек могу осетити последице свега што се десило. На свакој конференцији ме питају бар једно или два питања у вези са Аустралијом и том ситуацијом. Чак и када сам желео да наставим даље, људи су ме подсећали и нису допуштали да наставим. Одјекнуло је широм планете и људи и даље говоре о томе. Неће заборавити још дуго и то је нешто што ће ме пратити", рекао је најбољи српски тенисе.

Ђоковић истиче да потпуно разуме фрустрацију грађана Мелбурна, који су прошле године негодовали због тога што је он добио медицинско изузеће за улазак у земљу, а они месецима били закључани у најстрожем карантину, али тврди да су многе чињенице погрешно протумачене.

"Разумем фрустрацију, али морам да кажем да су медији потпуно погрешно пренели шта се дешавало, а велики број људи и даље има погрешну слику... Двоје или троје људи је ушло у Аустралију десет дана пре мене, са идентичним изузећем, и ја сам само поштовао правила. Моје изузеће је потврдило независно тело и докторска комисија, нису знали ко је предао захтев, па сам имао уредну и валидну документацију", објашњава Новак.

Чак је и Ђоковић, велики шампион и ментално најјачи тенисер у историји, психички поклекао у ситуацији у којој се нашао.

"Све се измакло контроли и ја сам називан разним именима. Толико је било велико у свим медијима да нисам могао да се борим са тим. Чак нисам желео ни да улазим у ту борбу. Свакако сам желео да останем и играм тенис, али у једном тренутку, уз невероватну количину лудила око мене, само сам желео да одем кући", признаје Новак.

Ђоковић истиче да медији нису били коректни ни након несрећне аустралијске епизоде, пошто су ту ситуацију користили како би довели у питање његову каријеру и његово наслеђе.

"Највише ме боли то што многи људи и даље немају праву слику свега што се догодило. Медији су ме месецима нападали, што је утицало и на мој бренд и на мене лично, али и на људе око мене. Мораш да прихватиш и носиш се са таковом ситуацијом у тренутку, али не бих рекао да све то може да уништи и избрише све што сам урадио током каријере", рекао је Ђоковић.

Ђоковићу је ова година у Аустралији почела далеко боље, освојио је турнир у Аделајду, пред први гренд слем у сезони.

Аустралијан опен ће бити одигран од 16. до 29. јануара, Новак је постављен за четвртог носиоца, а жреб је на програму у четвртак.

image