Спорт

Новак први пут пред аустралијским медијима: Није ми било лако, депортацију никада нећу заборавити

Најбољи српски спортиста први пут се обратио аустралијским медијима од доласка у Аустралију скоро годину дана пошто је депортован
Новак први пут пред аустралијским медијима: Није ми било лако, депортацију никада нећу заборавитиGetty © Sarah Reed / Stringer

Новак Ђоковић пре неколико дана стигао је у Аделајд где ће наступити на првом турниру у сезони, а уједно се и припремати за први гренд слем у сезони – Аустралијан опен.

Освајач 21 пехара на највећим турнирима вратио се на континент са којег је почетком јануара протеран због чињенице да није био вакцинисан.

Ђоковић је тада добио медицинско изузеће јер није примио вакцину против ковида, потом му је укинута виза, што су његови адвокати оспорили на суду.

Међутим, тадашњи министар за имиграције Алекс Хок је искористио своје дискреционо право, поново му поништио визу и Новак је депортован.

Ипак, промена администрације у Аустралији резултирала је и укидањем забране уласка у земљу од три године (законски прати депортацију по тамошњим законима), па је Србин добио прилику да се врати.

"Сјајно је бити овде", почео је обраћање Ђоковић.

Он је на другом тренингу спаринговао са добрим пријатељем Васеком Поспишилом из Канаде, са којим ће наступати и у дубл конкуренцији.

"Чини ми се да је у тај-брејку било 12:10. Мислим да је то један од најдужих тај-брејкова које сам одиграо на тренинзима. Васек ми је одличан пријатељ и ван терена, сјајан играч."

"Дошли смо раније у покушају да имамо што је могуће више сати на Централном терену јер су другачији услови него на већини осталих турнира, пошто је стадион такав да је ово полузатворен објекат."

Новак није много пута у прошлости играо припремне турнире на почетку сезоне, али се сада одлучио на такав корак јер је имао некарактеристично "несадржајну" прошлу сезону.

"Као што је директор турнира рекао, пре 15 година сам овде освојио титулу. У ствари, јутрос сам гледао 'хајлајтсе' са меча против Криса Гучионија у финалу. Такође, имам сјајне успомене на учешће од пре неколико година, када сам учествовао у егзибиционом догађају. Надам се да ће стадион бити пун, да ће бити много тениских фанова и да ће имати сјајну недељу."

Деветоструки шампион Ози опена присетио се јануара и боравка у притвору, а онда и процеса који су довели до тога да буде депортован.

"Сјајно је поново бити у Аустралији. Очигледно је да оно што се догодило пре 12 месеци није било лако ни мени, мојој породици, тиму или било коме ко ми је близак. Разочаравајуће је било напустити земљу на тај начин, али сам се стварно надао да ћу добити дозволу да се вратим у Аустралију и играм овде", рекао је Ђоковић.

Додао је да, упркос свему што се догодило, има веома лепо мишљење о Аустралији и због тога се вратио.

Не можете заборавити те догађаје – то је нешто што остаје у сећању до краја живота. То је нешто што никада до тада нисам искусио и надам се да више нећу.

"Али и то је вредно животно искуство за мене и нешто што ће остати, али морам да наставим. Повратак у Аустралију говори шта осећам према овој земљи и игрању овде."

Очекује, наравно, борбу на оба такмичења на којима ће учествовати.

"Ово је земља у којој сам имао невероватне успехе током каријере. Посебно у Мелбурну, где је убедљиво мој најуспешнији гренд-слем који сам освајао девет пута. Такође, титула у Аделајду пре 15 година је један од првих професионалних турнира које сам освојио. Увек сам се осећао сјајно овде, играо најбољи тенис, осећао сјајну подршку и надам се да ћу имати још једно успешно лето", закључио је Ђоковић.

image