Спорт

Партизан "рафалном паљбом" разбио Басконију - 18 разлике уз блиставог Трифуновића

Црно-бели су изгубили у првом овосезонском сусрету против шпанског тима, али су им у другом све наплатили и остварили убедљив тријумф
Партизан "рафалном паљбом" разбио Басконију - 18 разлике уз блиставог Трифуновића© Tanjug/Strahinja Aćimović

Кошаркаши Партизана уписали су нову евролигашку победу, пошто су се након недавног пораза од Макабија брзо опоравили и убедљиво савладали Басконију у Београду - 83:65.

Екипа Жељка обрадовића контролисала је дешавања на мечу од самог почетка утакмице и тако успела да стигне до деветог тријумфа у Евролиги ове сезоне, овај пут са чак 18 поена разлике.

Партизан је фуриозно отворио меч и убацио 29 поена гостима из Баскије који нису знали шта их је снашло. Само у том периоду су убацили пет тројки, а Јанис Папапетру је за 10 минута већ био на учинку од 10 поена.

У таквом односу снага, Басконија није могла да се носи и већ тада је имала 12 поена заостатка. У другој четвртини је та предност црно-белих ишла и до "плус 19", који су у трећој четвртини претили да се претворе у егал утакмицу.

Након серије 17:4, успела је Басконија да се спусти на само шест поена разлике, али то је било највише што су могли. Обрадовићеви пулени су уз пет поена Кевина Пантера у низу успели да се врате на двоцифрену предност, а у последњој деоници су се и њихове шутерске руке "опустиле".

Басконија је поново наилазила на "зид" под кошем црно-белих, а трећа тројка Уроша Трифуновића "заокружила" је резултат на 78:58 на три минута до краја утакмице. Већ тада су навијачи у Београдској арени могли да полако славе важну победу Партизана.

У тиму Партизана, најефикаснији био је 23-годишњи Урош Трифуновић који је убацио 15 поена, уз три погођене тројке. Још чак петорица играча била су двоцифрена - Јанис Папапетру са 13, Кевин Пантер са 12, Матијас Лесор са 11 и Данте Егзум и Јам Мадар са по 10.

У Басконији је најбољи био бивши капитен Партизана Вања Маринковић са 16 поена, који није имао праву подршку. Најбољи поентер након њега у гостујућем тиму био је Стивен Енох са девет.

  • 13. јан 2023 • 22:21

    22:21

    Партизан победио Басконију 83:65

    Чак 18 поена разлике за црно-беле, за њихову девету победу у сезони. Одлична партија домаћег тима у Београдској арени.

  • 22:08

    35' - Спор почетак четврте четвртине (73:57)

    Пар јефтиних поена је примио Партизан у овој четвртини, уз тек шест постигнутих. Истина, и даље је великих 16 поена разлике, али црно-бели се опуштају у нападу, док су бонус већ искористили.

  • 21:54

    Крај треће четвртине, Партизан води 67:50

    Партизан иде ка победи, поново су стекли сигурност и 17 поена предности. Било је шест разлике у једном тренутку, али црно-бели су одлично одиграли у финишу када су поново успели да затворе прилазе свом кошу.

  • 21:41

    25' - Пантер враћа Партизан на "плус 12" - 55:43

    Коначно тројка Пантера, у прави час, за поново оних 12 поена предности.

    Била је Басконија озбиљно пришла и претила да до краја истопи предност црно-белих, али успевају да Пантеровом серијом од пет поена стигну до веће предности.

  • 21:19

    Поентери у првих 20 минута

    Папетру 10 поена, Трифуновић осам, Аврамовић седам, а Егзум, Лесор и Мадар имају по шест. Црно-бели шутирају 8/13 за три поена.

    У Басконији Вања Маринковић има 11 поена, Томпсон шест, Седекерскис пет, а Енох и Гиедраитис по четири.

  • 21:15

    Крај полувремена - 47:36 за Партизан

    Било је 45:26 после 15 минута игре, тако да је велика штета што црно-бели одлазе на полувреме са "само" 11 поена разлике.

    После 16 поена у првих пет минута четвртине, Партизан је убацио само још два поена до краја полувремена. Басконија је успела да се мало врати у игру и направи серију 10:2.

  • 20:59

    15' - Рапсодија Партизана - 45:26

    Фантастичан меч у нападу за Партизан, чак 43 убачена поена за само 15 минута. Од тога, осам убачених тројки из 11 покушаја. Све функционише сјајно у нападу, додуше било је неколико лако допуштених тројки са друге стране.

    Али не може Жељко Обрадовић никако бити незадовољан предношћу од 19 поена.

  • 20:48

    Крај прве четвртине - Партизан моћан, 12 поена разлике

    Имао је Партизан 27:12 након девет минута игре, али пет примљених поена су то ублажили. Ипак, Јанис Папапетру након две убачене тројке успева да постигне кош у последњој секунди прве четвртине.

    Грк је већ на 10 поена на овом мечу и Партизан има "плус 12". Басконија се није снашла на старту утакмице...

  • 20:44

    7' - Чак 10 поена предности за Партизан

    Први пут двоцифрена разлика, црно-бели воде 22:12 после тројке Папапетруа! То је четврта тројка за домаће, пошто је и Урош Трифуновић убацио две такве.

    Сјајан старт црно-белих уз добро брањење сопственог обруча.

  • 20:35

    4' - Прва тројка Партизана, 9:6

    Басконија отвара меч са две тројке, а познати су као тим који највише шутира за три поена у Евролиги - чак 29 пута по мечу у просеку.

    Али умеју и црно-бели да узвратек, конкретно Урош Трифуновић из левог корнера, за велики аплауз. Након тога и Лесор под кошем успева да донесе нове поене.

image