Спорт

Сафиуљин за РТ Балкан: Навијачи ће нас подржавати и без застава!

Одлука организатора Аустралијан опена да укине истицање руских и белоруских застава неће утицати на подршку коју Руси имају у Мелбурну, истиче за РТ Балкан тенисер Роман Сафиуљин
Сафиуљин за РТ Балкан: Навијачи ће нас подржавати и без застава!Getty © Brett Hemmings / Stringer

На првом гренд слему забрањено је истицање обележја Русије током такмичења, након што су гледаоци уносили неколико застава на трибине првог дана турнира.

Разлог за овакву одлуку је то што је током меча уводне рунде између Рускиње Камиле Ракимове и Украјинке Катерине Бајндл, на трибинама истакнута руска застава, након чега је протестовао украјински амбасадор у Аустралији Васил Мирошниченко.

Политика је поново упливала где јој није место и организатори су били приморани да направе радикалан потез, али Сафиуљин истиче да ће подршка Русима вероватно бити јача.

"Нисам знао за ту одлуку, али људи који долазе да навијају за нас наставиће да то чине и без застава", истакао је Роман Сафиуљин за РТ Балкан.

Увек је лепо имати подршку. Не верујем да ће то што су забрањене заставе много утицати на наше навијаче. Сигуран сам да ће наставити да нас подржавају као до сада.

Због санкција уведених руским спортистима, тенисери прошле године нису могли да учествују на Вимблдону, а кровне тениске организације су направиле додатну пометњу контрапотезима.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) и Женска тениска асоцијација (ВТА), као одговор на саопштење Вимблдона поводом наступа Руса, донеле су одлуку да забране бодовање на турниру у Лондону.

Сафиуљинов сународник и колега из репрезентације Андреј Рубљов недавно је истакао да би то могло да се понови, оптуживши британску владу да јој је политика важнија од мира.

"Остало је још пола године до Вимблдона, тако да имамо довољно времена. Искрено, нисам до сада чуо за то – први пут од Вас чујем да се спекулише да нећемо моћи да играмо. Мораћемо да сачекамо одлуку и надамо се најбољем."

Када је у питању Аустралијан опен, Роман је истакао да је задовољан одлуком организатора да Русима дозволе наступ јер би, у супротном, направио велику паузу током трајања турнира.

Како каже, био би без посла, пошто су једине три алтернативе у овом тренутку челинџери у Шпанији, Бразилу и на Тајланду.

"Дозволили су нам да играмо, и то је најважније. Да нисмо добили могућност да наступимо, био бих без посла. Поново играмо без националних обележја, могу да разумем зашто се то дешава. Нажалост, ништа не могу да урадим поводом тога."

Сафиуљин није успео да се пласира у друго коло, пошто је изгубио од Дениса Кудле резултатом 3:6, 7:5, 7:6 (8:6), 6:3.

Иако је добио први сет, није успео да настави са добром игром, делом и због тешких услова за тенис, а делом и што је у одсудним тренуцима грешио више од противника.

"Услови нису били добри, било је веома ветровито. Он је успео да се боље снађе од мене, посебно у најважнијим тренуцима у другом и трећем сету. Од тада је ниво његове игре почео да расте и у четвртом је играо много боље од мене", анализирао је меч, али је додао да може да извуче и позитивне ствари.

"Генерално, мислим да сам у овом мечу играо добро. Ипак, било је одређених грешака у неким тренуцима, посебно у оним када се резултат ломио. Нисам превише разочаран својом игром, али јесам резултатом. Шта је ту је, остаје ми да наставим да тренирам и радим колико год је то могуће."

Сада га очекује повратак у Европу и припрема за следеће турнире, али још није сигуран где ће играти.

"За сада још нисам сигуран. Највероватније ћу играти у Монпељеу и у Ротердаму, уколико будем успео да упаднем у главни жреб. За Доху и Дубаи ћу морати да сачекам и будем спреман да упаднем, а можда и одиграм један челинџер пре Монпељеа."

Да ли можемо да очекујемо да ће учествовати на Србија опену, који ће само ове године бити пребачен у Бањалуку...

"Још нисам погледао календар, сезона на шљаци долази за два-три месеца. Има времена до тада и зависиће од ренкинга који будем имао у том тренутку. Волео бих да дођем у Бањалуку, можда и хоћу, али још не могу са сигурношћу да кажем", закључио је Сафиуљин за РТ Балкан.

image