Спорт

Ђоковић: Ускоро ће пасти многе маске!

Новак Ђоковић презадовољан победом над Алексом Де Минором у осмини финала Аустралијан опена и захвалан критичарима што сумњају у његову повреду
Ђоковић: Ускоро ће пасти многе маске!Getty © Clive Brunskill

Ђоковић је изборио пласман у четвртфинале Аустралијан опена, пошто је у осмини финала декласирао домаћег тенисера Алекса де Минора 6:2, 6:1, 6:2.

"Ово је најбољи меч за мене ове године, савршен меч. Идем дан за даном, исцрпљујуће је на много начина због третмана, али је било неопходно да бих могао да играм. Нисам осећао бол, драго ми је да је тело одговорило како је требало. Пре недељу дана нисам размишљао о титули, већ само да будем у довољно добром физичком стању да одиграм наредни меч. Све до вечерас... Када сам видео како играм и како се осећам, помислио сам да могу до да идем до краја. Увек верујем да могу до краја, али због повреде, све до овог меча, ништа ми није уливало наду да то сада могу", рекао је Новак на конференцији за медије.

Новак ће у четвртфиналу играти против Руса Андреја Рубљова, а српски тенисер је једини преостали играч на АО који има освојену гренд слем титулу.

"Ласка ми што сам једини играч који је преостао на турниру са већ освојеном гренд слем титулом, али то неће правити разлику. Циципас је, уз мене, најискуснији играч - играо је у завршним фазама гренд слемова. Делује као неко ко је спреман да нападне титулу. Млади играчи из САД играју сјајно на овом турниру. Све је могуће, видећемо."

Ђоковић не крије шта му је циљ и каже да јасно види пут до њега.

"Глад увек постоји, због тога се и даље бавим тенисом на овом нивоу. Иако је то професионални спорт, и даље је и игра. Као дете сам почео да играм тенис јер ми се играло. На тај начин сам заволео тенис. Из те чисте емоције према спорту. И даље постоји та искра, али са друге стране постоје и амбиције - увек највише могуће. Немам проблем да то поделим са људима, иако многима можда смета. Желим да освојим турнир, желим да испишем историју - за себе, свој народ, за спорт у Србији, за светски тенис... Врло је јасно за мене и то ме увек усмерава, како да приступам тренинзима и како да се припремам, комуницирам са људима око себе, какав тим да створим."

Претходних дана су се појавили теоретичари завере, који сумњају у Новакову повреду, а у Ђоковићеву одбрану је стао и легендерни Борис Бекер.

"Они који сумњају, сумњаће и даље... Остављам то њима. Интересантно је како се сумња само у моје повреде. А када се други играчи повреде, онда су они жртве... Знате тачно о коме је реч. А ја се претварам? То је врло интересантно. Немам потребу да некоме нешто морам да докажем. Имам снимке, ултразвук, све... Да ли ћу то објавити, још не знам. Зависи како се будем осећао. Апсолутно ме не интересује у овом тренутку шта људи причају и мисле. Забавно ми је и занимљиво како се само наставља такав наратив око мене, а другачији је код осталих играча. Али добро, навикао сам да се суочавам са тим. То ме додатно мотивише и даје ми снагу. Хвала им".

"Пашће многе маске. Поготово маске које су се створиле у последње две године, са пандемијом... То ме баш интересује  - шта ће будућност да донесе, не само у спорту... Добро, то је друга тема".

Новинаре је занимао и однос између Новака и Алекса Де Минора, али српски тенисер каже да он ни не постоји.

"Поштујем га као ривала, као колегу, као што сваког поштујем. Немам проблем да се јавим њему, његовом тиму, као што то са сваким радим. Никакав другачији однос немам са њим, никакву комуникацију... Показао је прошле године шта мисли о мени", рекао је Ђоковић.

image