Спорт

"Ако Новаку не дозволе да игра у САД, биће велика штета"

Директор Индијан Велса, некадашњи тенисер Томи Хас, нада се да ће Сједињене Државе променити правила уочи мастерс турнира у Калифорнији
"Ако Новаку не дозволе да игра у САД, биће велика штета"Getty © Sarah Stier / Staff

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен и стигао до 22 гренд слем титуле у каријери, али како ствари стоје, ни овог пролећа неће моћи да игра на америчкој турнеји због тога што није вакцинисан.

Америчке власти не дозвољавају невакцинисаним странцима да уђу у земљу, а директор Индијан Велса Томи Хас сматра да би била велика штета да најбољи играч света не заигра у Калифорнији.

Према важећим прописима државне администрације САД, укидање ванредног стања које је због корона вируса на снази још од 2020. године, најављено је за мај ове године, када би могло да буде и укинуто правило о забрани уласка у земљу за невакцинисане странце.

Како се турнири у Индијан Велсу и Мајамију играју у марту и априлу, то значи да би Ђоковић у САД потенцијално могао да заигра тек од лета, на мастерсу у Синсинатију и Ју-Ес опену.

"Очигледно је да је једини проблем у томе што он и даље не може да уђе у САД, јер се укидање тих мера очекује средином априла или у мају. Било би лепо видети да се те мере укину мало раније и да га имамо на овим турнирима у Индијан Велсу и Мајамију. Мислим да он жели да игра, тако да би требало да му дамо шансу. Надајмо се да ће бити овде. По мом мишљењу, била би велика штета ако не буде овде и не дозволи му се да дође", рекао је Хас.

Укидање мера је најављено за 11. мај, али многи сенатори, нарочито републиканци, захтевају да се те мере укину моментално, пошто су тако строге мере у другим земљама одавно укинуте.

image
VV inauguration
banner