Спорт

Мамић се опростио од фудбала: Након Ћирове смрти сам схватио, Динамо је моја прошлост

Некада први човек Динама из Загреба поручио је да више нема намеру да се на било који начин бави фудбалом и да ће убудуће бити само навијач
Мамић се опростио од фудбала: Након Ћирове смрти сам схватио, Динамо је моја прошлостGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Контроверзни хрватски бизнисмен Здравко Мамић, који је у бекству од хрватског правосуђа и живи у Босни и Херцеговини, поручио је да се опрашта од фудбала.

Некадашњи председник Динама из Загреба истакао је да се више уопште неће бавити фудбалом и да неће имати утицаја на дешавања у актуелном прваку Хрватске.

"Путем овог интервјуа се опраштам од Динама и хрватског фудбала. Да није било смрти Ћира Блажевића, већ бих одржао конференцију за новинаре и опростио се званично. У емотивном смислу никад нећу одустати од Динама, то је мој живот, али што се тиче мог рада и учествовања у било каквом управљању, то је апсолутна прошлост. Може се тако рећи", рекао је Мамић за "Глас Српске".

Док је Мамић био челник Динама, "модри" су постали синоним за клуб који је правио огромне трансфере. Но, према истраживању хрватских власти, значајан део новца је "нестао". Због тога је Мамић на крају био осуђен на шест и по година затвора, због проневере од 15.500.000 евра.

"Динамо је у смислу било каквог мог рада и ангажмана – прошлост. Више се нећу бавити, не Динамом, већ фудбалом уопште. Бићу само обичан навијач. У јесени сам живота. Највише ме у животу потресла Ћирова смрт. Иако ми је и отац умро, али мислим да ми је у овом времену оставило највећи печат. Неке ствари које до сада нисам добро разумео, након Ћирове смрти мислим да сам их схватио и мој опроштај од фудбала је коначан", поручио је Мамић.

Он је током претходног периода водио борбу за превласт у Динаму, али је изгледа изгубио битку.

"Биће шта ће бити, живот иде даље. Нема незаменљивих. Наравно да сам још могао много, без обзира на то што је моја ситуација специфична, пет година сам већ у БиХ, пуно сам могао помоћи и Динаму и хрватском фудбалу из ове позиције. Видим да људи које сам створио мисле да могу боље радити посао него што сам ја, да им нисам потребан. Зашто бих се гурао, немам никакве љутње, не осећам се ни изданим, ни проданим. Али, не желим више да учествујем у било каквом процесу у Динаму и хрватском фудбалу", додао је Здравко Мамић.

image