Спорт

"Хрвати ми донели 100.000 марака у коферу, све сам одбио због Звезде"

Синиша Михајловић је током пребогате каријере имао много ситуација вредних препричавања, а једна таква је с краја 80-их година прошлог века, када је био један од најтраженијих фудбалера у бившој Југославији
"Хрвати ми донели 100.000 марака у коферу, све сам одбио због Звезде"© FK Crvena zvezda

Ужасне вести потресле су Србију, али и читав светски фудбал. Синиша Михајловић је преминуо у 54. години након вишегодишње борбе са тешком болешћу.

Клубови широм Европе и некадашњи саиграчи и ривали Михајловића опраштају се од легендарног фудбалера и успешног тренера. Славни Миха био је фајтер до последњег дана, а његова пребогата играчка каријера бројала је неколико невероватних анегдота. Попут оне како је одбио Динамо Загреб због Црвене звезде.

Михајловић је био рођен у Вуковару и одрастао је на простору данашње Хрватске. Тамо је током грађанског рата његова породица жестоко пропатила. Ипак, током професионалне каријере, након наступања за локални клуб Борово, желео је искључиво да носи дрес Звезде.

Није одустајао од тог сна чак ни када је био на проби у Звезди и није одушевио.

"Били су код мене Караси и Аћимовић у кући после те неуспешне пробе у Звезди, па се опет ништа није догодило, тек онда тамо у 20-21. години када је дошло до трансфера. Дотад сам са Боровом играо јаку трећу лигу, против тимова из читаве Хрватске. Ишли смо аутобусом, кренемо ујутру, дођемо увече, одиграмо утакмицу, и онда сутрадан назад. Био сам те године проглашен за најбољег играча треће лиге, са 17-18 година", присећао се Михајловић у великом интервјуу за за клупску телевизију Црвене звезде.

У то време, талентовани Михајловић привлачио је пажњу највећих клубова Југославије.

"Звали су ме Хајдук, Динамо, али нисам хтео тамо, само у Звезду. Знао сам, ипак, кад сте клинац да у Звезди много тешко можете проћи, већ само као већ формиран играч. Дошла ми је онда понуда од Војводине, од Мише Косановића, за много мање пара. Морам само да напоменем да ниједна моја одлука није била везана за паре, него за оно што осећам", присећао се Миха, откривши успут до тада непознате детаље.

"Од Хајдука сам имао на столу 150.000 марака годишње, за четири сезоне, од Динама исто. Сећам се, чека ме 'БМВ 318' кад сам био на припремама са репрезентацијом, кажу 'потпиши и вози га у Борово'. Сад замислите мене са 18 година како улазим у Борово са БМВ-ом! И ја шта да радим, што да не потпишем, узмем кола и боли ме... Али нисам такав био. Доносили су ми кући чак паре у коферу, 100.000 марака као капару, кева само што није пала у несвест. Ја кажем 'не, не, нећу'. 'Ниси нормалан, што ниси узео те паре', говорила ми је мајка. Отишао сам у Војводину зато што је у Србији, тамо сам потписао за 5.000 марака по сезони, за четири године", открио је Синиша Михајловић.

Након две сезоне у Борову и исто толико у Војводини, 1990. године је стигао у Црвену звезду, са којом је 1991. године постао првак Европе и света.

image
VV inauguration
banner