Спорт

Расте притисак да се Русима дозволи учешће на Вимблдону

Питање наступа руских и белоруских тенисерки и тенисера на предстојећем Вимблдону могло би ускоро да буде решено и исход можда буде и другачији него прошле године
Расте притисак да се Русима дозволи учешће на ВимблдонуGetty © Ryan Pierse

Због санкција уведених руским спортистима, тенисери у 2022. нису могли да учествују на гренд слему у Лондону, а кровне тениске организације су направиле додатну пометњу контрапотезима.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) и Женска тениска асоцијација (ВТА), као одговор на саопштење Вимблдона поводом наступа Руса, донеле су одлуку да забране бодовање на турниру у Лондону.

Примера ради, Новак Ђоковић је за освајање седмог пехара на Централном терену Ол Ингланд клуба остао на "нули", а да бизарност буде потпуна, у женској конкуренцији тријумфовала је Елена Рибакина – Казахстанка рођена у Москви.

И недавно је на Вимблдону тријумфовала Арина Сабаленка из Белорусије, па је постало јасно да је у највећем интересу и због добробити спорта, потребно да тенисерке и тенисери из ове две земље врате и на Вимблдон.

Због тога је ВТА кренула у "офанзиву" и организаторима изнела понуду која би могла да буде превага приликом одлучивања.

Челници женског тениса прошле године морали су да исплате милион долара одштете због забране учешћа играчицама.

Сада је на столу преполовљена понуда, и Женска тениска асоцијација је поручила да ће казна (која је плаћена) бити преполовљена на 500.000 долара уколико руским и белоруским тенисеркама буде дозвољено да учествују на турнирима који претходе Вимблдону – у Нотингему, Бирмингему и Истборну.

Зато кровна Женска тениска организација додаје у допису и да је спремна да се одрекне половине новца од казне у корист Британске тениске асоцијације, уколико она учини "адекватне напоре" да се скине забрана британских власти за Русе и Белорусе на Вимблдону.

"Као што смо рекли раније, не слажемо се са изреченим казнама, али настављамо да радимо са АТП, ВТА, ИТФ и осталим организацијама и Владом Велике Британије да нађемо решење за 2023. годину", наводи се у саопштењу.

Тенисерке и тенисери су за РТ Балкан током Аустралијан опена потврдили да се ускоро очекује коначна одлука, док је Андреј Рубљов крајем прошле године истакао да постоји реална могућност да им опет буде забрањен наступ.

Вимблдон је на програму од 3. до 16. јула.

image
VV inauguration
banner