Спорт

Лесору казна од три утакмице суспензије и 10 хиљада евра, тужилаштво одбило пријаву

Кошаркаш Партизана Матијас Лесор кажње је од стране лиге са три утакмице суспензије и 10 хиљада евра због инцидента на утакмици са Црвеном звездом када је ударио центра Црвене зведе Филипа Петрушева, објавила је АБА лига на званичном сајту
Лесору казна од три утакмице суспензије и 10 хиљада евра, тужилаштво одбило пријаву© ABA liga/Dragana Stjepanović

Сага око Лесора и физичког обрачуна са Филипом Петрушевим у самом финишу "вечитог" дербија у АБА лиги, добија свој епилог.

Француски кошаркаш суспендован је од стране регионалног такмичења на три утакмице.

Уз то, Лесор је кажњен и новчано са 10 хиљада евра.

Због суспензије Лесор неће играти утакмице са Цедевита Олимпијом у Београду, ФМП-ом у Железнику и Игокеом код куће.

"Играч КК Партизан Матијас Лесор кажњава се јер је на утакмици број 144, 21. кола 1. АБА лиге, одиграној дана 13.03.2023. године у Београду између КК Партизан и КК Црвена звезда прво одгурнуо, а затим ударио у пределу лица играча екипе КК Црвена звезда Филипа Петрушев", наведено је, између осталог, у одлуци дисциплинског судије АБА лиге Хрвоја Видана.

Партизан је победом у дербију направио крупан корак ка осигуравању првог места на табели регионалног такмичења, а самим тим и предности домаћег терена у плеј-оф фази такмичења.

Више јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву КК Црвена звезда против Матијаса Лесора, због кривичног дела насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу, јер пријављено дело није кривично дело које се гони по службеној дужности.

Тужилаштво сматра да је реч о дисциплинском преступу.

Кривична пријава је одбачена имајући у виду вишегодишњу јавнотужилачку праксу, а посебно став Апелационог суда у Београду који је заузео још 2011. године да "учесници спортског такмичења и спортске манифестације, значи лица која по статуту спортског савеза имају својство обавезног и дозвољеног учесника спортског такмичења или мафифестације, не могу бити извршиоци овог кривичног дела", речено је Танјугу у том тужилаштву.

Због тога тужилаштво сматра да се насртај Лесора на Петрушева не може окарактерисати као кривично дело "Насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу" које се гони по службеној дужности, већ се у радњама Лесора поред дисциплинског преступа, који се санкционише према правилима лиге, могу евентулано остваритити и елементи кривичног дела "Лака телесна повреда" које се гони по приватној тужби.

Уколико је оштећени задобио телесне повреде своја права може да заштити подношењем приватне тужбе пред надлежним судом.

image