Спорт

Ово је Партизанов "паклени пут" ка Топ 8 Евролиге - и Звезда може да помогне

Црно-беле очекује пет изузетно важних мечева у финишу регуларног дела сезоне Евролиге, од тога четири ће играти у Београду, а за место међу осам најбољих за ривале имају још пет тимова
https://www.euroleaguebasketball.net/© Euroleague

Кошаркаши Партизана савладали су у четвртак шампиона Европе, екипу Ефеса, и то у Истанбулу. У граду у ком су пре 31 године постали владари Старог континента, пулени Жељка Обрадовића начинили су важан корак ка пласману у Топ 8 фазу Евролиге.

Али шта чека црно-беле у финишу сезоне? На пет кола до краја, Партизан се налази усред жестоке борбе за плеј-оф. Какав распоред чека њих, а какав њихове ривале?

Партизан је тренутно седми на табели са скором 16 победа и 13 пораза. Поглед на табелу даје јасну назнаку да су пет тренутно првопласираних тимова "већ виђени" у наредној фази такмичења. То су Олимпијакос, Реал Мадрид, Монако, Барселона и Фенербахче.

Али шта је са преостала три места?

Партизан и Макаби у предности

Стање на табели је такво да београдски црно-бели и израелски великан Макаби имају идентичан скор 16-13 и стога се налазе у предности. Одмах иза њих су осмопласирана Басконија и деветопласирани Жалгирис са учинком 15-14.

Од Топ 8 не одустају ни Ефес ни Валенсија, који су тренутно на скору 14-15. Сви испод њих, укључујући и Црвену звезду, имају само теоретске шансе да се умешају у борбу за четвртфинале, али не и реалне.

Партизан чека тежак распоред

Црно-бели у последњих пет кола чак четири пута играју у "Београдској арени", али сви њихови преостали ривали су изузетно захтевни. Овако изгледа распоред Обрадовићевог тима:

  • Партизан - Олимпијакос (24. март)
  • Партизан - Барселона (28. март)
  • Партизан - Реал Мадрид (31. март)
  • Монако - Партизан (7. април)
  • Партизан - Панатинаикос (14. април)

Потенцијална "срећа у несрећи" је што су чак четири од ових пет тимова "већ виђени" у Топ 8 фази, па није искључено опуштање неких од поменутих тимова.

Против кога играју ривали Партизана?

Макаби ће у последњих пет кола играти против АСВЕЛ-а, Виртуса, Олимпије Милано, Жалгириса и Реал Мадрида. Басконију чекају мечеви против Црвене звезде, Албе, Фенербахчеа, АСВЕЛ-а и Олимпијакоса.

Жалгирисов распоред гласи: Фенербахче, Монако, Валенсија, Макаби и Бајерн. Ефес ће финиш сезоне почети против Албе, а онда следе Олимпија Милано, Виртус, Фенербахче и Монако.

И на крају, Валенсија ће играти против Монака, Црвене звезде, Жалгириса, Виртуса и Барселоне. Могло би се рећи да су тимови који би много тога могли да одлуче Монако, Фенербахче, али и Црвена звезда.

Ко зна, можда црвено-бели неком од победа против претендената на Топ 8 помогну Партизану у њиховој борби за пласман у плеј-оф...

image