Спорт

Мари на страни Украјине: Треба говорити о правом проблему, а не о томе да ли Руси могу да играју

Најбољи британски тенисер свих времена истакао је да треба отворено говорити о рату у Украјини, а не само сажаљевати Русе и Белорусе којима није дозвољено да учествују на спортским такмичењима
Мари на страни Украјине: Треба говорити о правом проблему, а не о томе да ли Руси могу да играјуGetty © Clive Brunskill

Енди Мари, поводом одлуке Вимблдона да омогући учесницима из Русије и Белорусије да се такмиче као неутрални спортисти, изјавио је да људи имају погрешан приступ и да би требало да се говори о правом проблему.

Говорећи за "Тенис мејџорс" у Монте Карлу, Мари је истакао да тениска заједница мора да учини све како би помогла украјинским играчицама и играчима, њиховим породицама и Украјини генерално.

"Знао сам унапред шта ће се догодити", прокоментарисао је одлуку Вимблдона.

"Мислим да је веома важно наставити да се говори о ономе што се заиста дешава у Украјини тренутно, а не стављати фокус на неколико тенисера и спортиста који ће можда или можда неће учествовати на спортским догађајима."

Додао је да је недостатак подршке највећем турниру на свету челницима Вимблдона оставио мали избор.

"Тешка одлука за Вимблдон. Остатак спорта је отишао у потпуно супротном правцу у односу на њих, што је одлуку учинило изузетно тешком. Али не мислим да би требало толико говорити о одлуци. То одвлачи пажњу са онога што се стварно одиграва. Не желите то да се дешава, желите да прави проблем буде испред свих тих дискусија."

Момак из Данблејна прошле године добио је награду "Артур Еш" за хуманитарно деловање јер сав наградни фонд, више од 630.000 фунти, дао за помоћ Украјини.

Троструки гренд слем шампион саосећа са колегама из Украјине и, баш као Петра Квитова која је дала изјаву пре неколико дана, жели да се учини више.

"Осећам емпатију према тенисерима из Украјине. Видео сам да су неке тенисерке говориле колико им је тешко и осетио да је можда требало да добију већу подршку. Морате разумети њихову ситуацију такође, а не само оних играча којима није било дозвољено да играју прошле године. То су Украјинци чије породице су погођене целокупном ситуацијом и они пролазе кроз невероватно тежак период. То је оно што је важно", закључио је Мари.

Вимблдон ће наставити да помаже Украјини, пошто ће и ове године издвојити значајна средства преко своје фондације.

Највећи турнир на свету на програму је у Лондону од 3. до 16. јула.

image