Спорт

"Зборнаја" ће одбити команду да игра у Азији!

Нова одлука потврђује да Русија не намерава да се сели у Азију и жели да остане под окриљем УЕФА
"Зборнаја" ће одбити команду да игра у Азији!Getty © Jurij Kodrun / Stringer

Руска фудбалска репрезентација одбиће позив да игра на првом шампионату Фудбалске асоцијације Централне Азије (ЦАФА), сазнаје "Спорт експрес".

Руски спортски портал истиче да разлози због којих ће национални тим одбити учешће нису објављени.

Они су највероватније уско повезани са одустајањем од преласка из Европске фудбалске уније (УЕФА) у Азијску фудбалску конфедерацију (АФК), које је било готово извесно крајем прошле године.

Међутим, пре неколико дана, председник Фудбалског савеза Русије Александар Ђуков потврдио је да од тога неће бити ништа.

Шампионат ЦАФА биће одржан у главном граду Киргистана Бишкеку, односно престоници Узбекистана Ташкенту, од деветог до 21. јуна.

Претходно је Фудбалска федерација Таџикистана потврдила за "РИА Новости" да ће Русија учествовати, али је "зборнаја" ипак одлучила да одбије ту команду.

Фудбалска асоцијација Централне Азије оформљена је 2014. године и укључује Авганистан, Иран, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан.

На турниру, осам екипа биће подељено у две групе, играће се по раунд-робин систему (свако са сваким), а првопласиране селекције ће се пласирати у финале.

Екипе које заврше на другој позицији састаће се у мечу за треће место.

До сада су одржана два шампионата, 2018. и 2022. године, и у оба наврата титулу је освајао Узбекистан.

image
VV inauguration
banner