Спорт

Покушавају да их елиминишу, али они су све јачи – историјски турнир у Мадриду за Русе

Руски тенисери и тенисерке блистају на највећем турниру на подручју Шпаније упркос константним притисцима да би требало да буду суспендовани
Покушавају да их елиминишу, али они су све јачи – историјски турнир у Мадриду за РусеGetty © Clive Brunskill

У Мадриду је тренутно на програму мастерс турнир за мушкарце, односно такмичење из серије премијер, које такође доноси 1.000 бодова за евентуалну титулу.

На шљаци "Магичне коцке" надмећу се најбољи, а посебно се међу њима истичу Руси, којих је, у обе конкуренције, остало чак 11 у главном жребу.

Код мушкараца, на програму су мечеви трећег кола за играче који су у доњој половини жреба – у руском дербију састаће се Данил Медведев и Андреј Шевченко, Аслан Карацев (победио нашег Ласла Ђереа) ће играти против Алекса де Минора, док ће Роман Сафијуљин на мегдан Бернабеу Запати Мираљесу.

То значи да ће само из тог дела костура Русија имати барем једног представника у четвртој рунди (Медведев или Шевченко), а могла би и тројицу. Пошто ће победник меча између Медведева и Шевченка ићи на бољег из дуела Карацева и Де Минора, лако може да се деси да и у наредној рунди видимо окршај двојице руских играча и пласман једног у четвртфинале.

Када је у питању горња половина жреба, мечеви су већ одиграни, а даље су прошли Андреј Рубљов и Карен Хачанов. Њих двојица ће укрстити рекете у четвртој рунди и победник ће се пласирати међу осам најбољих.

Велике су шансе да један руски тенисер дође до саме завршнице мастерса у Мадриду, али како сада ствари стоје, могло би да их буде више.

Што се девојака тиче, тамо су на програму окршаји четвртог кола – Екатарина Александрова изазива прву играчицу света Игу Швјонтек, Људмила Самсонова ће бити фавориткиња против Ирина-Камелије Бегу, Мира Андрејева има меч каријере са Арином Сабаленком, док ћемо гледати још један руски дерби, између Веронике Кудерметове и Дарије Касаткине.

Дакле, и у женској конкуренцији Русија ће имати најмање једну четвртфиналисткињу, са добрим шансама да их буде више.

Очи тениског света биће упрте у споменуту Андрејеву, девојку која је пре два дана напунила 16 година и постала права сензација у Мадриду.

Добила је специјалну позивницу за турнир, а онда редом елиминисала фавориткиње Лејлу Фернандез, Беатрис Хадад-Мају и Магду Линет.

image