Спорт

Због подршке Путину олимпијским шампионима забрањено учешће на Светском првенству

Двојица великих шампиона неће моћи да учествују на највећем такмичењу ове сезоне због блиских веза са председником Русије
Због подршке Путину олимпијским шампионима забрањено учешће на Светском првенствуGetty © Maja Hitij

Теквондистима Максим Храмцов и Владислав Ларин забрањено је учешће на Светском првенству које ће бити одрђжано од 29. маја до 6. јуна у Бакуу.

Њима двојици није омогућен статус неутралног спортисте, који су добили остали руски такмичари (њих 23), а све због чињенице да подржавају председника Руске Федерације Владимира Путина.

Светка теквондо асоцијација објавила је да је дозволила одређеном броју спортиста да учествује на Светском првенству у Азербејџану, као и да њих троје није добило дозволу. Међу њима су олимпијски шампиони, чији је захтев одбијен због изричите подршке Владимиру Путину и специјалној војној операцији у Украјини.

Храмцов је освојио олимпијско злато у категорији до 80 кг, док је Ларин то учинио у категорији изнад 80 кг.

Теквондо федерација једна је од ретких која која је укинула забрану Русима и Белорусима, али уз могућности вета за оне који подржавају војну интервенцију или су део руске војске.

Храмцов је увек исказивао подршку Путину, којем је и рођендан честитао.

"У име свих спортиста града Нижњевартовска и своје лично, желим да вам честитам рођендан. Веома ценимо вашу подршку спорту. Обећавамо да ћемо достојно представљати нашу земљу на међународној сцени. Волимо вас, ценимо и подржавамо", написао је уз видео на којем се види слово З, симбол руске војске.

Ларин се појавио у видео-снимку тражећи од Руса да дају донације руској војсци.

"Пријатељи, ујединимо се и подржимо мобилисане момке који тренутно бране нашу државу", апеловао је тада Ларин.

image