Спорт

Богдановић: Мотивисан сам и фокусиран на репрезентацију, Партизанови навијачи би дигли НБА на ноге

Српски кошаркаш из редова Атланта хокса Богдан Богдановић, изјавио је да би Партизан био у самом врху НБА лиге када је реч о подршци навијача
Богдановић: Мотивисан сам и фокусиран на репрезентацију, Партизанови навијачи би дигли НБА на ноге© Foto: Srđan Januš

О атмосфери коју праве присталице црно-белих у хвалоспевима се прича и у најјачем кошаркашком такмичењу на свету, где се деле клипови са утакмица Партизана из Евролиге. То потврђује ас Атланте и некадашњи члан црно-белих, Богдан Богдановић, који истиче да је у томе, можда, и највећа снага изабраника тренера Жељка Обрадовића.

Са друге стране, наш репрезентативац, додаје да би и на паркету његов бивши клуб имао шта да тражи, иако им не би било нимало лако.

"Уколико би Партизан играо против НБА клубова, успех би зависио од доста фактора. Почев од тога која су правила, да ли су европска или америчка. Ако су европска, ствари више иду у прилог црно-белима, што доказује и пример Барселоне, која је показала да је могуће савладати један изузетно јак НБА клуб. Мада није то сасвим за поређење, јер до таквих дуела обично долази у предсезони када играчи нису у максимуму форме. Међутим, када говоримо о навијачима, Партизан је ту изнад готово свих клубова у САД, јер ствара амбијент који представља играча више на паркету. Драго ми је што се у суперлативима о томе говори и у Америци", говори Богдановић, који је време у Београду искористио за снимање за "адидас" чије је заштитно лице.

У физичким дуелима, играчи из НБА су у предности у односу на евролигашку конкуренцију, али било је примера да то није пресудан моменат.

"Тешко је поредити европску и НБА кошарку. У Америци се ради о тотално другој димензији, другачија је игра. Маркетинг и забава имају велику улогу, битан фактор су физикалије, а постоје и одређене слободе у игри, уз велику брзину. Није једноставно навићи се на то, иако сматрам да би НБА играчу било мало лакше да се навикне на Европу, него обрнутно", додаје Богдан.

НБА лига је циљ многих кошаркаша и доказ њиховог талента. Од домаћих кошаркаша место у Америци су нашли Никола Јовића и Алексеј Покушевски, док многи чекају своју прилику да се тамо опробају. Партизанов играч Тристан Вукчевић недавно је оставио сјајан утисак на тренинзима у САД, чиме је показао да има таленат који би му помогао да нађе своје место у НБА.

"Драго ми је што у Партизану има играча са таквим потенцијалом. Сматрам да је један од циљева и клуба и играча, поред освајања титула, да се унапреде појединачни таленти, и да играчи потом направе велику каријеру. Знам да када Партизан саставља тим, велика пажња се посвећује карактеру кошаркаша, капацитету, издржљивости, менталном склопу. Ипак се на њих током сезоне ставља огроман притисак и зато се већина њих, у каснијем периоду, лакше носи са изазовима".

Што се тиче имена које би издвојио, Богдановић је навео неколико њих, као што су Саво Дрезгић, Никола Топић, Никола Ђуришић, Вук Даниловић...

"Иако не стижем да редовно пратим дешавања на домаћим теренима, знам да на неким утакмицама играчи сада дају по 40, 50 поена и чини ми се да су чак и већи таленти него што смо ми били у моје време. Наравно, то ништа не мора да значи. Они морају да раде и да усавршавају се. Потребно је да стекнете име за себе и одређену репутацију где год се налазили. Увек све зависи од играча, никада не могу да кривим тренере за нечији неуспех, јер увек мораш да нађеш начин да радиш на себи упркос свему", наводи прослављени кошаркаш.

Након што је недавно открио да ће се ове године придружити националном тиму на Светском првенству, Богдановић се осврнуо на очекивања од предстојећег такмичења.

"Лично сам изузетно мотивисан и криво ми је што нисам био прошле године уз репрезентацију, али сада сам потпуно фокусиран на оно што нас чека. Пратимо сви Николу Јокића и надамо се да ће да освоји титулу у НБА, а поред тога се надамо и да ће имати довољно времена да се одмори и пронађе снаге за Светско првенство. То је и неко главно питање за све нас, али не треба га сад тиме оптерећивати и гледати на тај начин, већ треба и ми њему да будемо подршка у овим тренуцима", сматра српски репрезентативац.

Очекивања од Србије су велика, јер је читава нација навикла да увек освајамо трофеје.

"Најбитније нам је да, пре свега, будемо здрави. Поред тога, важно је да будемо мотивисани, да имамо жељу и јасан циљ, да се окупимо и да заједно радимо на томе. Иако то делује једноставно, није баш тако, јер ни то не гарантује успех. Битан фактор је и срећа, да се добар резултат заслужи и да се поклопе бројне друге ствари, животне, личне" рекао је Богдановић који ће српски дрес обући већ од лета, на почетку припрема.

image