Спорт

ФИФА и УЕФА после Скупштине ФСС: Поздрављамо што се ради по Статуту, поштовање за Бјековића

Представник Европске фудбалске уније (УЕФА) Лука Никола поздравио је одлуку Ненада Бјековића да повуче кандидатуру за председника Фудбалског савеза Србије.

У понедељак је за председника требало да буде промовисан актуелни вршилац дужности Ненад Бјековић, пре него што је седница одложена због недостатка кворума.

На основу Статута, седница је померена за 24 сата јер се није појабио довољан број делегата, због чега су ФИФА и УЕФА најавиле санкције. За кворум је било неопходно 43 делегата, пошто Скупштина ФСС има 85 делегата.

Главни противник Бјековићу је фудбалски клуб Црвена звезда, који се противи његовом постављању на званичну функцију. Навијачка група црвено-белих најавила је протест у случају избора Бјековића, док је генерални директор клуба Звездан Терзић изнео низ оптужби, рекавши између осталог да се ФСС крије иза репрезентативних успеха пред такмичење у Катару.

Епилог читаве ситуације било је померање скупштине за уторак, али и одустајање од кандидатуре Ненада Бјековића, који је потом и објаснио своју одлуку.

„Добре вести су да данас имамо кворум и да је Скупштина одржана, у складу са новим Статутом, који предвиђа избор председника и избор Извршног одбора. Скрећем пажњу на одлуку Бјековића да повуче своју кандидатуру. Морам да искажем поштовање због начина на који је то урађено“, рекао је Никола.

„Нови избори ће бити одржани у складу са правилима и роковима у складу са Статутом ФСС. Захваљујући реформамама Савез сада има јак правни темељ за стабилност на сваком нивоу. Генерални секретар Јован Шурбатовић и његов тим раде сјајан посао. Најважније је да се сачува фокус пред Мундијал у Катару и пружи подршка тиму селектора Србије Драгана Стојковића Пиксија.“

Он је најавио да ће Уефа пружити подршку ФСС-у да се по завршетку Мундијала одрже избора за председника Савеза.

„Као што сам већ рекао, Србија ће на Мундијалу бити озбиљан ривал мојој Швајцарској. Сада је као на Светском првенству 2018. иста група, а жеља ми је да Србија и ми прођемо у нокаут фазу. За крај све најбоље желим Пиксију и његовом тиму и да пруже овој земљи незаборавне тренутке“, навео је Никола.

Нова Изборна скупштина ФСС требало би да буде одржана почетком наредне године.

Испред Међународне фудбалске федерације (ФИФА) седници Скупштине присуствовао је и Ерхан Мамедов.

„Заједно смо са Уефом и Фудбалским савезом Србије радили на Статуту. Честитам вам на пласману у Катар, величанственом игром и без пораза сте прошли у групи против Португалије, али и мог Азербејџана. Желим вам успех на Мундијалу... Такође, испред Фифе честитам вам на напретку женске селекције. Желим да вам кажем да је неопходно да имате стабилност и да се у наредне три недеље придржавате Статута, а ми ћемо наставити да вас подржавамо“, истакао је Ерхан Мамедов.

image