Спорт

Како је Ђоковић Британцима украо срећу: 10 година непобедивости на Вимблдону

Тог 7. јула 2013. године, Новак Ђоковић је последњи пут претрпео пораз на Централном терену, најпознатијем тениском терену, а од тада је за деценију променио изглед светског тениса, поставши његов највећи и најдуговечнији владар
Како је Ђоковић Британцима украо срећу: 10 година непобедивости на ВимблдонуGetty © Patrick Smith / Staff

Новак Ђоковић у петак, у последњем мечу на Централном терену игра меч трећег кола Вимблдона против Стена Вавринке. Србин и Швајцарац ће комплетирати њихово велико ривалство пошто је ово последњи гренд слем на којем до сада нису одмерили снаге.

Но, овај меч је историјски и са друге стране. У петак 7. јула комплетирано је тачно 10 година од последњег пораза Новака Ђоковића на Централном терену Вимблдона.

Од тада је рекордер по броју гренд слем титула играо 41 пут на најпознатијем тениском терену и уписао 41 победу. Последњи који је успео да га савлада на Централном терену био је Енди Мари у финалу Вимблдона 2013. године, када је било 3:0 за Британца.

Тај сусрет прекинуо је 77 година дуго чекање Велике Британије на домаћег шампиона у мушком синглу. Преко 17.000.000 људи у тој земљи уживо је гледало пренос финала и велики тријумф Шкота, а болан пораз Србина. Но, од тада, много тога је стало у читавој деценији.

Ђоковић је од тада освојио још 17 гренд слем титула, које је придодао на дотадашњих шест. Чак шест пута је освајао Вимблдон - 2014, 2015, 2018, 2019, 2021 и 2022. године. Заправо, овај Новаков низ траје и због тога што је у међувремену уписао два пораза, али на Терену број 1. Прво је 2016. доживео пораз од Сема Кверија након што је претходно освојио четири гренд слема у низу, док је 2017. због повреде лакта предао сусрет Томашу Бердиху.

Вавринка ће покушати да још једном зада болан ударац Ђоковоћу, пошто га је већ побеђивао на свим осталим гренд слемовима - на Аустралијан опену га је шокирао 2014. када је окончао његову трогодишњу владавину у Мелбурну, 2015. га је победио у финалу Ролан Гароса, а годину дана касније у финалу Ју-Ес опена. Али и Новак ће тражити своју освету за те болне ударце, па није ни чудо да се тениски свет радује сусрету тенисера који су укупно освојили 26 гренд слем титула.

image