Спорт

Ђоковић: Тешко да могу да будем мршавији, имао сам проблем са стомаком

Рекордер по броју гренд слем трофеја истакао је да га очекује тежак посао у четвртом колу Вимблдона против Хуберта Хуркача
Ђоковић: Тешко да могу да будем мршавији, имао сам проблем са стомакомGetty © Shaun Botterill / Staff

Новак Ђоковић се пласирао у осмину финала Вимблдона, пошто је у петак увече савладао Стена Вавринку 3:0, по сетовима 6:3, 6:1, 7:6.

Српски тенисер је успео да освоји драматичан трећи сет и тако избегне продужетак меча, што би значило и да би сусрет морао да буде довршен тек у суботу.

"Уживао сам у прва два сета. У трећем ми је опао ниво, а он је његов подигао. Публика га је подигла. Осећао сам да сат откуцава. Обојица смо знали да максимално можемо да играмо три сета, тако да је неко морао да победи са 3:0. Изгледало је баш добро у прва два сета. Он је троструки гренд слем шампион, играо је у оваквим условима. Отишао је да се пресвуче и вратио се као други играч", рекао је Ђоковић после победе против старог ривала.

Новинар је констатовао да су играчи попут Ендија Родика и Мардија Фиша у каснијим годинама каријере постали мршавији и еластичнији и питао га је да ли је добио на тежини.

"Тешко да могу да будем мршавији него што сам пре пар година био или сам сада. Пролазио сам кроз разне фазе, био сам баш мршав у једном моменту, имао сам проблем са стомаком. Осећам се сјајно, на оптималној сам тежини, мада све то мора да се споји са динамиком, снагом, флексибилношћу. Тенис је комплексан спорт, мора да постоји баланс. Ја сам на тој флексибилности радио од малих ногу, причали су ми да је то битно да би каријера дуже трајала. Пре доласка на терен тренирам, посвећен сам томе, то ми помаже да играм и сада и да спречим неке повреде. На моју срећу имао сам само једну значајнију повреду, када сам се мучио са лактом. Било је и неких други, али сам углавном био здрав."

Ђоковић је својевремено сарађивао и са Маријаном Вајдом, који је током њихове сарадње покушавао да убаци још неке ствари у његову исхрану.

"Не бих сада о дијети да причам, није моменат. Вајда ми је био тениски тренер, не нутрициониста. Покушавао је да схвати шта ће да ми помогне на овај или онај начин. Причали смо доста, ишао сам својим путем, радим и даље на томе, јер се наша тела константно мењају, морам да будем спреман да се на све то адаптирам. Има много детаља."

Вавринка је хвалио Ђоковића и пре и после меча, а слично је било и са његовим ранијим ривалом на Вимблдону, Педром Качином. Он је чак изјавио "да су за њега то била два најбоља сата тениса у животу".

"Видео сам шта је рекао, казао ми је нешто слично и на мрежи, много ми такве ствари значе. Посебно када долазе од ривала, колега, неких људи са којима делите живот на терену. Чуо сам и шта је рекао о ПТПА и то је најбоља ствар коју сам могао да чујем. Осим играча, не занима ме шта ко има да каже, јер они знају шта ми покушавамо за њих да урадимо", закључио је Ђоковић.

Новак ће у четвртом колу Вимблдона играти против Хуберта Хуркача из Пољске, некадашњег полуфиналисте овог турнира.

"Пре четири године био је то незгодан меч. Има дуге руке, сервира баш добро, покрива терен. Играо је и дубл, имао је успеха. Добро се сналази и са основне линије, одлично се брани за високог играча, одличан је ма мрежи. Веома је комплетан играч. Победио је пре неколико година Федерера овде. Не смета му да игра на великом терену", истакао је Новак Ђоковић у разговору са новинарима.

image