Спорт

Седлачек: Имали смо Јокића и Мицића на Евробаскету, па шта је онда било? Боље да смо аутсајдери

Искусни стручњак верује да селекција Светислава Пешића може да надомести недостатак неколицине битних играча
Седлачек: Имали смо Јокића и Мицића на Евробаскету, па шта је онда било? Боље да смо аутсајдериGetty © Zhong Zhi / Stringer

Кошаркашка репрезентација Србије ће на Светско првенство на Филипинима бити озбиљно ослабљена неиграњем најзвучнијих имена. Одсуствоваће Никола Јокић, Василије Мицић, Никола Калинић и Владимир Лучић.

Но, кошаркашки стручњак и скаут Марин Седлачек верује да то не мора ништа да значи када је у питању коначни резултат селекције Србије.

"Знате шта, надовезао бих се на причу. Имали смо те играче на Европском првенству прошле године, па нисмо остварили циљ. То је прва констатација. Друга констатација јесте да већи одабир играча који покривају позицију плејмејкера даје већи простор тренеру", рекао је на почетку Седлачек у емисији "Око".

Србија ће управо на тој позицији имати проблема у одсуству Мицића и проблема које има Стефан Јовић.

"Али не заборавимо да смо ми имали ситуације и на Европском првенству у Чешкој где је Недовић био повређен. Говорим о ситуацијама повређивања играча. Ја се сећам врло добро да је Богдан Богдановић у Партизану играо на позицији бека шутера и ситуација је била да се повредио плејмејкер Лео Вестерман. Душко Вујошевић је био тренер и Богдановић је играо плеја. Ситуација је диктирала да неко други покрије ту позицју. Позиција плејмејкера јесте одговор са аспекта тога да се креира игра у одређеном тренутку, а не да се траже поени. Међутим, допуна осталих играча на спољним позицијама даје простора да се то покрије", објаснио је Седлачек.

Он је коментарисао и да је недостатак плејмејкера мањи проблем него што је некада био.

"Спољних играча има више, систем игре у кошарци се доста променио у односу на период кад је било јасно дефинисано са три спољна играча и два који играју у рекету. Сада имамо четири спољна играча, игра се много убрзала и ја сам убеђен да ће наш стручни штаб поставити игру по играчима које има."

Седлачек је на крају рекао да верује да ће Светислав Пешић умети да се прилагоди и пронађе одговоре за одређене проблеме.

"Немамо играче који су били прошле године, али ће се сигурно поставити системи који ће искористити максимум од сваког играча, у датом тренутку. Ми смо из те улоге аутсајдера у последњих десетак година пролазили добро. Када смо били фаворити са Јокићем... Ја хоћу да вам објасним да је Европско првенство много јаче по квалитету од светског. Шта је нама циљ? Квалификације за Олимпијске игре и ја из тог аспекта причам", завршио је Марин Седлачек.

image