Спорт

Завирите у Бахарову "нову" Звезду - како играју и колико могу црвено-бели

Са стопостотним учинком у припремном периоду, у којем је скинула "скалп" веома квалитетним противницима, Црвена звезда улази потпуно спремна у нову сезону. Амбиције које се намећу и које поставља нови шеф струке Израелац Барак Бахар, заиста су велике, а остаје да се види хоће ли бити оправдане и испуњене. У интервју за РТ Балкан, члан Бахаровог стручног штаба Владимир Симић, отркио је шта се то унапредило и на чему се радило у редовима српског шампиона
Завирите у Бахарову "нову" Звезду - како играју и колико могу црвено-бели© ATA Images

Импресивно је Црвена звезда деловала на припремама пред почетак нове сезоне.

Што по Србији, што у Русији, српски клуб је показивао и доказивао свој квалитет, брусио кондицију и форму и положио бројне испите.

Иако некада резултати на припремним утакмицама не показују пуну слику и не одају прави утисак, љубитељи Црвене звезде могу бити узбуђени након онога што је њихов тим приказао.

Падали су редом селекција Ужица (3:1), Борац из Бањалуке (2:0), Зенит (2:1), Нефчи (4:0), Фенербахче (3:1), ТСЦ (3:0) и на крају, шлаг на торту била је убедљива победа над Фјорентином (5:0).

Падале су редом и разноразне флоскуле и изговори који су се могли чути у домаћем фудбалу пред готово сваку сезону.

Митови у које се веровало

Колико пута се само претходних година и сезона могла чути реченица "тешке ноге од припрема лимитирале су наш клуб и учинили игру лошијом".

Барак Бахар учинио је да данас, та реченица нема никакав смисао.

Одмах по доласку, израелски стручњак је, према речима самих актера, наметнуо изузетно дисциплинован и јак ритам рада на припремама.

Имала је Црвена звезда тај невероватни луксуз, да не мора у сред јула да игра квалификације за европско првенство, већ је као шампион земље директно отишла у групну фазу елитног такмичења.

То ипак није донело дозу опуштања, већ се у табору црвено-белих радило пуном паром, а продукти тога виђени су готово одмах.

У претходном периоду могло се и чути и "ако хоћете лепши фудбал, гледајте Премијер лигу и "немамо квалитет да играмо брзо и модерно, те да парирамо великим иностраним тимовима".

Веома рано је судити и дати оцену, али Црвена звезда је у дуелима са Зенитом, Фјорентином и Фенербахчеом, показала да итекако може да се игра модеран, леп и квалитетан фудбал, а да се уједно дође и до победа и то убедљивих.

Кадровска сеча и светла будућност

Бахаров долазак донео је већи број одлазака из Црвене звезде.

Знало се да страни стручњак неће превише гледати "ни по бабу, ни по стричевима" када буде правио екипу за наредну сезону, али ретко ко је могао да замисли толико драстичне промене.

Почело је са Марко Гобељићем, Александром Пешићем и Ненадом Крстовићем, наставило се преко Милана Борјана, а у последњим мечевима припремног периода видело се да Бахар не рачуна исувише ни на Гелора Кангу, па ни на Александра Катаија.

Навијаче Црвене звезде посебно је обрадовала чињеница да је у првом тиму све већи број веома младих и талентованих.

Упркос одласку Страхиње Ераковића, Звезда оспособљава своју "децу" и будуће носиоце тима попут Јована Шљивића, Јована Мијатовића, Стефана Лековића, Стефана Митровића, Косте Недељковића, Владимира Лучића...

Такође, долазак Уроша Кабића и Марка Стаменића су такође показатељи да у табору црвено-белих мисле на будућност.

Бахарове тајне "из прве руке"

У разговору за РТ Балкан, члан стручног штаба Црвене звезде говорио је о томе шта одликује новог тренера, на чему се посебно ради и колико озбиљно и припремљено тим из Љутице Богдана улази у нову сезону.

Владимир Симић је српски фудбалски аналитичар, који је иако млад, већ иза себе има успешну каријеру.

Радио је у стручном штабу младе и женске репрезентације Србије, а потом и као аналитичар прволигашког тима Графичара.

Од недавно, Барак Бахар позвао га је да буде део стручног штаба Црвене звезде.

"Прошло је скоро месец и по дана од када смо се окупили и започели припреме под командом новог шефа стручног штаба Црвене звезде. Током целокупних припрема, како на Златибору, тако и у Русији и Београду, вредно и напорно се радило на усавршавању свих аспеката игре", рекао је Симић за РТ Балкан.

"Индивидуални и тимски перформанс играча свакодневно унапређујемо кроз тренинге, састанке и видео анализе. Трудимо се да на свакој следећој утакмици будемо бољи и грешке сведемо на минимум. Заиста се примећује велика посвећеност код свих чланова у клубу и зато се мисли о највећим стварима, али и најситнијим детаљима."

Симић је потврдио да су недавни резултати сведоци неке "нове и другачије" Црвене звезде.

"Најбоље сведоче и сами резултати одиграних контролних и генералних утакмица. Успели да забележимо седам победа у низу и представимо навијачима другачију Црвену Звезду у односу на протекли период."

Највише пажње, Звезда је привукла победом над екипом Фјорентине.

Италијански клуб дошао је у Београд као звучни и квалитетни противник, али је главни град Србије напустио са пет погодака у мрежи.

Владимир је истакао значај темељне припреме за утакмицу, какав је био случај са "Виолом".

"Што се тиче генералне утакмице коју смо недавно одиграли против екипе Фјорентине, осврнуо бих се на изузетну припрему коју смо одрадили за тај меч. Одлично смо скаутирали противника, тренирали читаве недеље оно што смо хтели да одиграмо и успели да експлоатишемо све шансе које смо имали. Честитао бих и играчима који су све техничко-тактичке замисли спровели на најбољи могући начин. Заиста је било невероватно постићи 5 голова за 27. минута", истакао је Симић.

Наш циљ је да публика са стадиона одлази срећна и задовољна
Наш циљ је да публика са стадиона одлази срећна и задовољна
"Додатну енергију и мотив више давали су и навијачи који су дошли у великом броју да нас подрже пред старт нове сезоне и опет покажу да ће бити један од наших значајних фактора за предстојеће изазове. Наш циљ је да публика са стадиона одлази срећна и задовољна, а ми ћемо се трудити да играмо модеран и атрактиван фудбал.

Припремни период је завршен на сјајан начин, али је он идаље само припремни период.

Пред Црвеном звездом сада су они прави изазови, а први ће већ имати у недељу, када у првом колу домаћег првенства дочекује екипу Војводине.

Поред потенцијалнног успеха у домаћем првенству, остаје да се види како ће се српски тим снаћи и у Лиги шампиона.

Много фактора на то може утицати, почевши од тога које екипе ће жреб спојити са Звездом у групи.

Ипак, након дужег низа времена, делује да Звезда има потенцијала да размишља само или већински о себи, па тек онда о противницима.

Остаје да се то оправда и потврди на терену...

image