Спорт

Партизанове лекције нису могле брже да стигну: Појачања донела нови импулс, али мане се провиде

Буран реми Партизана у Бачкој Тополи тежак је за препричавање, с обзиром на прегршт узбудљивих дешавања, али већ после првих 90 минута нове сезоне, у Хумској могу штошта да науче о новом тиму склапаном током лета и пре европских обавеза направе корекције
Партизанове лекције нису могле брже да стигну: Појачања донела нови импулс, али мане се провиде© ATA Images / FK Partizan / Miroslav Todorović / Unsplash

У Партизанов први меч у новој сезони стало је више узбуђења и хаотичних дешавања него што ће поједини тимови видети у првих месец дана Суперлиге. Реми 3:3 у Бачкој Тополи против ТСЦ-а био је буран спој доброг и лошег, топлог и хладног, после ког ће Игор Дуљај и његови пулени бити и охрабрени и разочарани.

Сада када су се смириле страсти и утихнула саопштења, црно-бели за игру приказану на терену треба да буду захвални - прва утакмица у сезони им је показала шта је добро урађено током лета, а шта мора да се побољша.

Партизан у знаку појачања

Игор Дуљај је у првој стартној постави сезоне извео четворицу појачања, а још двојици је дао шансу у другом полувремену. Фраза је да је тешко брзо склопити толико нових играча у смислену целину, али далеко је ређе видети да тако велики број појачања одмах остави директан утицај на игру тима - било на добар, било на лош начин.

Када је Партизан прегрмео првих 15 минута током којих је могао да прими и више од једног гола, на сцену су ступиле придошлице. Франк Кануте је после неколико ефектних додавања унапред којима је пробијао линије ТСЦ-ове одбране, успео да забележи асистенцију за прелеп погодак Бибарса Натха. Сенегалац је показао да је конкретан у одабиру решења са лоптом, помажући брзе транзиције које су у највећој мери и шкодиле одбрани ТСЦ-а.

Ксандер Северина је у неколико наврата са десног крила стварао солидне покушаје саиграчима, док је Матеус Салдања само дан-два након потписивања уговора са Партизаном успео да по уласку у игру изнуди пенал у првом додиру с лоптом, а онда и недуго затим затресе мрежу.

Бразилац је добрим потезом дао шансу Натху да донесе Партизану 3:2, али када Израелац није искористио пенал, Салдања је био на правом месту у право време да то сам учини - да после корнера са леве стране затресе мрежу ТСЦ-а.

Али није свима ишло тако добро на дебију. Алдо Калулу је по уласку у игру уместо да смири ствари све закомпликовао непотребно добијеним жутим картонима који су значили одлазак у свлачионицу после 35 минута.

Његово искључење као да је додатно збунило црно-беле, па је и Никола Антић неспретно реаговао дубоко у надокнади времена, непотребно избацивши лопту у корнер, након којег је Немања Стојић поставио резултат на коначних 3:3.

Интелигенција Немање Николића не улази у статистику

"Немања Николић је изузетан играч. Веома га ценим. То је најинтелигентнији играч којег сам видео на нашим теренима током дуго година", рекао је прошле године тадашњи тренер Партизана Гордан Петрић.

Он није добио прилику да сарађује са "Такијем", али повратник у редове црно-белих оправдао је Петрићеве речи. Николић је као још једно од летошњих појачања остварио запажен утицај - показао је квалитете које модерна статистика не може да забележи.

Николићев потез вечери у Бачкој Тополи одиграо се у 43. минуту, када је на додавање Натха са леве стране само пропустио лопту између ногу, иако је био у одличној ситуацији.

Ипак, нападач је показао кефало схвативши да је Кристијан Белић иза њега у још бољој ситуацији - што се и потврдило поготком везисте за преокрет Партизана и вођство 2:1. То се Николићу нигде неће бројати, али је тај погодак чак и највише "његов".

Tо није било све од Николића - раније током меча је, после продора Северине и његовог центаршута, поново увидео да је неко други у црно-белом дресу у бољој позицији. Николића су у скоку ометала два играча ТСЦ-а, а спору лопту тешко да је могао да смести у мрежу. Зато је његов ударац главом ишао уназад, ка Натху, који је опасно шутирао поред гола.

Биће Партизану потребно да Николић можда и више него икада у каријери постане класичан голгетер, али њему је и једно полувреме било довољно да покаже да ће напад екипе профитирати и када одлучи да неком другом препусти гол шансу.

Штопер је неопходан што пре

Дуљај је за овај меч изабрао штоперски тандем са Светозаром Марковићем и Михајлом Илићем, оставивши на клупи Синишу Саничанина. И тако мршав избор на кључној позицији мораће Партизан што пре да "подгоји" појачањима.

У Бачкој Тополи се видело да простора за напредак има много. Иако су голове примали после пенала, корнера и једног ударца са ивице шеснаестерца, одбрана Партизана ни током остатка меча није уливала поверење.

Одлазак Игора Вујачића клуб још увек није надоместио. Помињао се претходних дана Матија Настасић, потенцијални повратник након одличне иностране каријере, као решење свих проблема.

Партизан ће обрни-окрени морати брзо да реагује - појачања у нападу пристизала су и у већој мери него што се очекивало. Сада је време да се одбрана "затегне". Тако ће и офанзивни квалитети виђени на "ТСЦ арени" моћи у већој мери да дођу до изражаја.

image