Спорт

Победници и губитници ране фазе Мундобаскета

Светско првенство у кошарци, које се ове године одржава у три земље, полако се захуктава. Већ након неколико утакмица, откривени су прави фаворити, као и тимови који су највише изненадили и највише разочарали кошаркашку јавност
Победници и губитници ране фазе Мундобаскета© FIBA

Окинава, Манила и Џакарта угостили су 32 одабране репрезентације које су претходно избориле пласман на првенство света у кошарци.

Након само шест дана, половина селекција је елиминисана из даљег тока такмичења, док ће 16 тимова наставити да живи свој сан и покушати да се избори за што бољи пласман.

"Сечу" прве фазе такмичења нису успеле да избегну ни неке од најбољих селекција, које су на турниру сврставане међу главне фаворите за медаљу.

Такође, има и оних које су унапред биле отписане и којима је спреман дебакл, а које су веома пријатно изненадиле кошаркашки свет.

"Au revoir"

Међу 16 селекција које су већ остале без шанси за пласман у наредну фазу, по свим параметрима издваја се репрезентација Француске.

Много изговора може да нађе тим који са клупе предводи Венсан Коле, од распореда, преко тога да су били учесници и дефинитивно најтеже групе, до чињенице да их је од пласмана делила једна лопта која није хтела у кош у последњој секунди.

Ипак, сваки од ових изговора је управо то – само изговор који не служи ничему и који не може оправдати неуспех "триколора".

Не могу се Французи жалити ни на "смену генерација", јер ма ко играо у њиховом дресу, поседује огроман квалитет и важи за фаворита.

Почело је веома лоше по европског гиганта. И док су сви мислили да ће Француска да спусти Канаду на земљу и укаже им да су далеко од нивоа САД, десило се управо супротно.

Канада је добрано испрашила "плаве", савладавши их са 30 разлике – 95:65.

Свесни су били репрезентативци Француске тога шта се десило у првом мечу и на основу датих изјава по поразу, могло се закључити да ће се тргнути и избити на прави пут већ у наредном мечу.

То се није догодило, па је Француска била међу првим селекцијама која је остала без шанси за пласман у наредну фазу.

Тај финални ударац задала им је селекција Летоније.

У веома неизвесном мечу, у којем се до последње секунде није знао исход, десетковани Летонци су успели да упишу историјски тријумф.

Француска је у преосталом мечу прве фазе успела да савлада Либан и то тешком муком, са шест разлике.

Колеовој репрезентацији сада остаје онај тежки и за њих и понижавајући део, а то је борба за пласман од 17. до 32. места.

Ако је некоме утеха, Французи имају шансе да не буду баш најгоре пласирана селекција на Мундобаскету.

Морали су боље

И док Французи важе за највећи подбачај у досадашњем току првенства, неколико селекција одиграло је испод просека и очекивања, те се са "триколорима" могу наћи у истом кошу – промашаја.

У питању су Финска, Филипини и Кина.

Далеко од тога да се од поменутих селекција очекивао неки епохални и историјски успех, али су особље ових репрезентација, као и услови у којима су били и играли, чинили да се њихова кампања сматра неуспешном.

Попут Француске, Финска је била жртва тежине своје групе.

Скандинавска земља укрстила се са Немачком, Аустралијом и Јапаном.

Како су били предвођени Лауријем Марканеном, једним од најбољих играча на својој позицији на свету, очекивало се да се Финци до последњих капи зноја боре за пролаз у наредну фазу.

Реалност је била другачија, па је у три утакмице у групној фази, Финска остварила три пораза, сва три готово рутинска.

Многобројна публика у Манили је у великој мери остала разочарана.

Нација у којој је кошарка близу религије, није успела да оствари ниједну победу у првој фази.

Филипини су остали без тријумфа против селекција Доминиканске републике, Италије и Анголе.

Сем рекорда светских првенстава и 38.115 навијача на трибинама, Филипини нису имали превише тога да понуде, чиме су кошаркашким сладокусцима оставили горак укус у устима.

Далеко од тога да је ико имао велика очекивања од селекције Кине.

Овај светски гигант је ретко када био фактор у кошарци, па је тако било и на овом Мундобаскету.

Међутим, добро познато име и реноме селектора Александра Ђорђевића, требало је да донесе неки помак.

Такође, поред пар перспективних играча, Кина је успела да у своје редове "врбује" и НБА таленат Кајла Андерсона, који је након спознаје својих кинеских породичних корена, одлучио да заигра у дресу "змајева".

Упркос томе, Кина није успела озбиљније да се наметне тимовима какви су Порторико и Јужни Судан, од којих су изгубили са 20 и 18 поена разлике.

Неки су и заслужили похвале

Након тимова који су негативно, долазимо до оних који су позитивно изненадили кошаркашку јавност.

Наравно, многи њихов успех неће сматрати изненађењем, већ испуњењем неких ранијих очекивања, али неопходно је похвалити рад и резултат ових тимова.

У питању су Доминиканска Република, Немачка, Летонија и донекле Јапан, Јужни Судан и Зеленортска Острва.

Предвођена НБА центром Карл-Ентонијем Таунсом, Доминиканска Република успела је да избори пласман у другу фазу, остваривши све три победе.

У најбољем светлу показала се на свом тек четвртом наступу на Светском првенству у кошарци.

Након што су у уводном мечу оставили домаћу публику у Манили тужном, ова селекција приредила је огромно изненађење савладавши Италију, да би потом прву фазу комплетирала победом над Анголом.

Доминиканска Република се тако нашла међу осам тимова који су са максималним учинком прошли даље.

У другој рунди их чекају тешки дуели са Србијом и Порториком, али уколико успеју да дођу до једне победе, (надамо се да ће то бити против Порторика, а не "орлова"), ето момака из Доминикане у четвртфиналу.

Немачка је репрезентација у великом успону.

Подбацили су на прошлом Мундобаскету, пошто су 2019. године у Кини заузели тек 18. место.

Две године касније, на Олимпијским играма у Токију, наговестили су повратак у сам врх светске кошарке, што су потврдили потом на Евробаскету прошле године, освојивши бронзану медаљу.

Овогодишње Светско првенство, Немачка је започела са три победе.

У веома изазовној групи, редом су тријумфовали над Јапаном, Аустралијом и Финском.

Предвођени озбиљним НБА талентом који имају у Шрудеру, Тајсу и браћи Вагнер, али и бројним квалитетним играчима евролигашког калибра, Немачка може бити тврд орах на који готово сваки тим на првенству може поломити зубе.

Летонија је и без Кристапса Порзингиса успела да се домогне друге фазе.

Иако десетковани, оправдали су статус фаворита против Либана, а онда и елиминацијом Француске потврдили највеће изненађење досадашњег тока турнира.

На њихову жалост, укрстили су се у другој фази са селекцијом Шпаније и Бразила, па ће имати врашки тежак посао да прођу у четвртфинале. Али ето им прилике да докажу да победа над Француском није пука срећа или чудо.

Иако нису успели да прођу у наредну фазу, Јапан, Јужни Судан и Зеленортска Острва јесу забележили по једну победу у групи.

Јапану је то била прва победа на Мундобаскету још од 2006. године, док су афричка и острвска земља уписали прве тријумфе у дебитантским наступима на светским првенствима.

image