Спорт

Нејмар престигао Пелеа и постао најбољи стрелац у историји Бразила

Момак који годинама важи за најбољег бразилског фудбалера срушио је рекорд који је годинама припадао "краљу"
Нејмар престигао Пелеа и постао најбољи стрелац у историји БразилаGetty © Pedro Vilela / Stringer

Нападач Ел Хилала Нејмар да Силва престигао је чувеног Пелеа и постао најбољи стрелац у историји фудбалске репрезентације Бразила.

Нејмар је водио "селесао" до победе над Боливијом (5:1) на старту квалификација за Светско првенство 2026. године и са два поготка се златним словима уписао у историју Бразила.

Фантастичном дриблеру био је довољан само један да се осами на првом месту вечне ранг-листе коју је до сада делио са "краљем".

Пред дуел у Белему обојица су имала по 77 голова и није добро почело по Нејмара, који је у раној фази сусрета промашио пенал.

Међутим, Бразилци су начели ривала, а мађионичар са лоптом добио прилику да покаже шта уме, без обзира што пола године није играо због повреде.

Мало је недостајало да у првом делу игре постигне гол за "Пушкаша", када је предриблао готово читав тим Боливије, али је пут до мреже и историје нашао у другом полувремену.

Игран је 61. минут, када је 31-годишњи нападач сачекао лопту на пеналу, преузео је од Родрига и погодио доњи леви угао. Велико славље је могло да почне, а он се потрудио да том приликом и ископира Пелеову прославу.

Већ тада је на семафору писало 4:1, за Бразилце су се претходно уписали споменути Родриго који је био двоструки стрелац и Рафиња, да би Нејмар у финишу још једним поготком увеличао ово, за њега, веома важно вече.

Он је на конференцији за медије од представника Фудбалског савеза Бразила добио плакету за најбољег стрелца у историји репрезентације.

То је учинио на 125. наступу за "селесао", следећом утакмицом ће се изједначити са Данијем Алвесом на другом месту играча са највише мечева, а онда му само остаје да стигне легендарног Кафуа, који је дрес Бразила носио 142 пута.

Бразилци у следећој утакмици гостују код Перуа у ноћи између уторка и среде.

image