Спорт

ФИБА: Аврамовић и Јовић у одабраном друштву, искористили Мундобаскет на најбољи начин

Српски кошаркаши Алекса Аврамовић и Никола Јовић, нашли су се ФИБА списку играча који су се на недавно завршеном Мундобаскету показали у најбољем светлу

Србија је на Светском првенству у Манили освојила сребрну медаљу.

Током турнира, "орлови" су побеђивали Кину, Порторико, Јужни Судан, Доминиканску републику, Литванију и Канаду.

ФИБА је уврстила Алексу Аврамовића и Николу Јовића међу кошаркаше који су се показали у најбољем светлу и Мундобаскет искористили за велики напредак у својој каријери.

Млади кошаркаш Мајамија добио је поверење селектора Светислава Пешића и био је у стратној петорици током целог шампионата.

"Никола Јовић је можда само за један одличан наступ био далеко од озбиљног угрожавања Џоша Гидија, који је добио награду за Звезду у успону. Искусни тренер Светислав Пешић није сумњао у Јовића, поверио му је стартну улогу, што је 20-годишњак искористио за просек од 10,1 поен по утакмици. Његових 25 поена уз проценат шута из игре 9/9 против Јужног Судана био је одличан пример колико опасног шутера Србија има у својим картама у годинама које долазе", образложила је ФИБА.

Бек Партизана Алекса Аврамовић игром у одбрани, енергијом, али и поенима када је најбитније, привукао је огромну пажњу кошаркашких стручњака широм света.

"Аврамовићево име је можда најгласније одјекнуло након што је 'ставио у џеп' Шаја Гилџиса-Александра и Ар-Џеја Барета у ситуацијама један на један у полуфиналу. Ипак, он је био стална опција Србије од прве утакмице турнира. Имајући то у виду, има нечег лепог у томе што Аврамовић у просеку постиже 11,3 поена по утакмици, а ипак је његова одбрана део игре који је привукао највећу пажњу. Све то је заокружио са 21 поеном у финалу (16 у четвртој четвртини) које је Србија на крају изгубила у неизвесној завршници. Само због њега је на крају дошло до драматичног завршетка. Импресиван је", наводи ФИБА.

Међу 13 кошаркаша на ФИБА списку нашао се и нови плејмејкер Црвене звезде Бразилац Јаго Сантос, као и Артурус Жагарс (Летонија), Џош Гиди (Аустралија), Карлик Џонс (Јужни Судан), Тремонт Вотерс (Порторико), Андрес Фелис (Доминикана), Андрејес Гражулис (Летонија), Јуки Кавамура (Јапан), Рокас Јокубаитис (Литванија), Андреас Обст (Немачка) и Ронде Холис Џеферсон (Јордан).

image
VV inauguration
banner