Спорт

Хоће ли засијати Звезда на европском небу?

Пред Звездом су два пута - онај из 2018. године, када је тукла Ливерпул, који је потом постао шампион Европе. Или онај из наредне године, када је у четири меча примила 18 голова од Бајерна и Тотенхема
Хоће ли засијати Звезда на европском небу?Getty © Alex Pantling

Те мајске вечери, 1991. године, београдска Звезда је била најкрупнија и најсјајнија на европском фудбалском небу. После тридесет и кусур година, у којима су се други истицали и сијали, београдски црвено-бели поново покушавају да пронађу место у европском сазвежђу.

Победа над Олимпиком из Марсеља у финалу Купа европских Шампиона, била је једна од последњих утакмица у којима је Црвена звезда била равноправна (на папиру) са најбољим европским клубовима.

Годину дана касније поражена је од Манчестер јунајтеда у Суперкупу, али деценије које су уследиле нису будиле европски оптимизам код навијача црвено-белих.

Истина, Београд је видео и Барселону (о чему је причао Гвардиола), Леверкузен, Лацио, Милан и Зенит, али и мучења са Левадијом, Слованом, Реном...

Све до пре неколико година, Звезда је посматрана као аутсајдер у европским дуелима, а сада се чини да је ситуација другачија.

Лига Европе - Арсенал

Боље европске дане у Београду најавио је Арсенал, када је Црвена звезда одмерила снаге са "тобџијама" пред 52.000 људи на стадиону "Рајко Митић".

Иако је у питању друго фудбалско такмичење по квалитету у Европи, одличан меч који је Звезда одиграла против Арсенала великог Арсена Венгера, пробудио је оптимизам у Љутице Богдана.

Оливије Жиру је решио питање победника у Београду - постигао је једини гол на мечу у 85. минуту, у тренутку када је Арсенал имао играча више.

У реваншу, Звезда је освојила бод у Лондону - пошто је било 0:0, али опуштен и растерећен наступ црвено-белих против фаворизованог Арсенала, показао је да се шампион Србије итекако може носити са најјачим европским клубовима.

Лига шампиона, "група смрти" - Ливерпул, Наполи и ПСЖ

Црвена звезда се при пут у историји пласирала у Лигу шампиона (откако носи то име и откако је такав формат такмичења) 2018. године. 

Поштено су се црвено-бели намучили са Салцбургом у последњем кораку квалификација (0:0 у Београду, 2:2 у Аустрији), па је екипа Владана Милојевића заслужено дошла (вратила се) до елите.

Жреб је Звезди довео, практично, сам врх светског фудбала - Ливерпул, ПСЖ и Наполи.

"Група смрти", како су је новинари одмах назвали, осигурала је распродат стадион  за читаву групну фазу, али и долазак најбољих светских фудбалера: Нејмар, Мбапе, Кавани, Ди Марија, Хамшик, Мертенс, Инсиње, Мане, Салах, Фирмино...

У првом мечу групне фазе, Звезда је одиграла са Наполијем 0:0, али су следећи мечеви показали да је Звезди, упркос великој историји, потребно искуство у самом врху (модерног) фудбала.

ПСЖ је на свом терену победио са 6:1, а онда Ливерпул - 4:0.

Иако је до краја групне фазе поражена у Напуљу (3:1), али и у Београду од ПСЖ-а (4:1), Звезда је остварила и велику победу, о којој се и данас говори.

У Београд је стигао Клопов разгоропађени Ливерпул, који је рушио све пред собом, али је онда претрпео шокантан пораз од црвено-белих.

Историјски тријумф Црвене звезде и једна од највећих сензација у историји Лиге шампиона.

Милан Павков је са два гола нанео пораз Ливерпулу, који је, потом, протутњао до краја такмичења, па је, у финалу победио Тотенхем и освојио Лигу шампиона.

Болно приземљење - Бајерн и Тотенхем 18:0

Победа над, испоставиће се - прваком Европе, не да је пробудила оптимизам пред нову сезону, већ је еуфорију подигло на неочекиван ниво.

Звезда је поново добила звучну и атрактивну групу - Бајерн, Тотенхем и Олимпијакос.

Али, отрежњење је било болно - у шест мечева црвено-бели су примили 20 голова!

Једину победу су уписали против Олимпијакоса у Београду - 3:1, а то су и једини постигнути голови у групној фази такмичења.

Лекција је научена, па су многи схватили да је Лига Европе, у датом тренутку, много боља и реалнија опција за Звезду, гледано са спортске стране.

Спремање за Лигу шампиона кроз Лигу Европе

Наредне године, црвено-бели су провели управо тамо - у Лиги Европе.

Одиграли су добре мечеве са Хофенхајмом, Миланом, Брагом, Ренџерсом, Монаком...

Некада са више или мање успеха, али се Звезда стрпљиво спремала за оно право - Лигу шампиона.

Први пут без квалификација, шампион Србије ће заиграти директно у групној фази најквалитетнијег европског такмичења.

Ни овај пут жреб није био претерано наклоњен црвено-белима, али не може се очекивати лак пут у европску елиту.

Манчестер сити, Лајпциг и Јанг Бојс.

Док многи мисле да се са швајцарском екипом може водити битка за место које води у Лигу Европе, појединци, којима је још Ливерпул у мислима, верују да црвено-бели могу још једном изненадити најбоље европске клубове.

А тешко да има бољег начина од првог кола и дуела са најбољом фудбалском екипом данашњице - Манчестер ситијем.

Звезда је већ једном узела скалп шампиону Европе када то нико није очекивао. Зашто не би могла још једном?

image