Спорт

Руска антидопинг агенција и даље изолована: "Не поштују Светски антиопинг кодекс"

Руска антидопинг агенција (РУСАДА) и даље не поштује Светски антидопинг кодекс, наводи се на сајту Светске антидопинг агенције (ВАДА)
Руска антидопинг агенција и даље изолована: "Не поштују Светски антиопинг кодекс"Getty © Ian Waldie / Staff

Одлуку је у петак донео Извршни комитет ВАДА, чији је састанак одржан у Шангају.

"Извршни комитет је следио препоруку независног комитета за усклађеност да одобри нове последице и услове за рестаурацију РУСАДА, која више није у складу са кодексом због недоследности у државном законодавству које су идентификоване током виртуелне ревизије у септембру 2022. године и нису исправљене. РУСАДА има рок од 21 дан од тренутка пријема званичног обавештења о новим последицама и условима рестаурације, да оспори одлуку ВАДА", наводи се у саопштењу.

"Од краја двогодишњег периода, ВАДА ће процењивати и надгледати РУСАДА-у како би се уверила да је испунила све услове за враћање у функцију садржане у одлуци Спортског арбитражног суда у Лозани (ЦАС). Док се они не испуне, агенција не може бити разматрана за поновно успостављање. Поред тога, РУСАДА неће имати право на враћање у функцију како је то одредио ЦАС док се не отклоне разлике повезане са њеним националним законодавством", стоји се у саопштењу ВАДА.

У децембру 2019, након серије допинг скандала око руског спорта, Извршни комитет ВАДА је признао да РУСАДА не поштује антидопинг кодекс и увео четворогодишње санкције руском спорту. ЦАС је 17. децембра 2020. ублажио санкције ВАДА-е и смањио њихово трајање на две године. Руски спортисти нису имали право да се такмиче под државном заставом на великим међународним такмичењима, укључујући Олимпијске игре и Светско првенство.

Санкције су престале у децембру 2022. Шеф ВАДА Витолд Банка рекао је да РУСАДА неће аутоматски бити враћена у усаглашеност са ВАДА кодексом након 17. децембра, пошто РУСАДА није у складу са кодексом организације, укључујући и због чињенице да Светски антидопинг кодекс није у потпуности интегрисан у руске законе.

Члан надзорног одбора РУСАДА Олег Барабанов је 22. септембра, позивајући се на председника Комитета Државне думе за физичку културу и спорт Дмитрија Свишчева, рекао да је друга верзија закона претходно пренета комитету.

image