Спорт

Традиционални жути дрес постао је симбол политичке поделе Бразила

Месеци превирања у земљи кафе, самбе и фудбала доживели су кулминацију крајем прошлог месеца. Доскорашњи режим је срушен, Луиз Инасио Лула да Силва заменио је Жаира Болсонара и поново постао председник Бразила. На власт највеће јужноамеричке земље тесном победом вратила се левица, чему су претходиле велике тензије у којима је, неочекивано, велику улогу играо и традиционални дрес националне селекције.
Традиционални жути дрес постао је симбол политичке поделе БразилаGettyimages.ru © Buda Mendes

Када је у августу откривен дуго очекивани дрес Бразила за Светско првенство у Катару, студент Жоао Витор Гонсалвеш де Оливеира је пожурио да га се дочепа.

Млади момак је отишао до најближе продавнице, приграбио надалеко познати комад одеће у жутој боји са зеленим апликацијама и однео га на благајну. Наишао је на сјајну реакцију и широк осмех.

"Власник продавнице претпоставио је да подржавам тадашњу владу јер сам куповао дрес и почео је да критикује Лулу, кандидата левице", рекао је 20-годишњак за Би-Би-Си.

Жоао није подржавао владу Жаира Болсонара, нити актуелни режим, али је у продавници схватио да, куповином репрезентативног дреса, може учинити да други помисле тако, непосредно пред председничке и парламентарне изборе 2. октобра.

Жути дрес на грудима присталица Жаира Болсонара

Како би избегао сукобе, правио се да је Болсонаров гласач. То је био још један знак да је чувени жуто-зелени дрес – којег су прославиле легенде попут Пелеа, Роналда, Роналдиња, Ривалда, Каке, Нејмара и других – постао политички симбол подељене нације.

"Дрес је умрљан политичком конотацијом од 2014. године", истакао је Матеус Гамба Торес, професор историје на Универзитету у Бразилији.

Пре осам година, милиони Бразилаца изашли су на улице како би протестовали против тадашње председнице Дилме Русеф, такође представнице левице, обучени у боје заставе захтевали су оставку.

И ове године, такође – зелена, жута и плава – биле су кључне боје које су Болсонарови противници користили. Људи су били одевени у мајице са националном заставом и обележјима.

"Жуто-зелени дрес постао је симбол оних који су повезани са Болсонаровим режимом. То значи да се добар део популације не идентификује са истим", додао је професор Гамба Торес.

Политика у Бразилу вам може доћи главе

Жоаоов сусрет са власником продавнице био је позитиван, али многи нису такви. Има још разлога да сада оклева да разговара о политици. У Бразилу, политичке несугласице могу бити смртоносне.

У јулу, Марсело Алоизио де Аруда – присталица Луле да Силве – убијен је из ватреног оружја на прослави свог 50. рођендана.

Њега је усмртио полицајац који је, наводно, претходно викао и изражавао подршку Болсонару.

Аруда је имао довољно снаге да узврати и упуца свог нападача, који је провео неко време у болници пре него што је послат у затвор, где чека суђење.

Почетком септембра, 44-годишњег Бенедита Кардоса дос Сантоса наводно је убио колега после жучне политичке свађе. Осумњичени за убиство (22) тренутно се налази у притвору.

Због изузетно напете атмосфере пред изборе, многи људи више не желе јавно да износе своје ставове – један од њих је 43-годишњи програмер Руј Араухо Соуза јуниор. Он је признао да на изборе није изашао носећи национални дрес, да ће га убудуће носити само у кући, како би избегао потенцијално сврставање међу Болсонарове присталице.

Нада се да ће Лулином победом можда и најпознатији дрес у историји фудбала поново бити "симбол уједињења, љубави према својој земљи, а не одређеној политичкој партији".

Политички окршај фудбалских мајстора – Нејмар против Жуниња

Многе познате личности, звезде, па и фудбалери јавно су се определили за свог кандидата у овој кампањи. Међу првима је то учинио Нејмар, најбољи фудбалер Бразила и човек од којег ће сви највише очекивати у Катару.

Нападач Пари Сен Жермена и ускоро најбољи стрелац Бразила свих времена, појавио се у споту на Болсонаровом Јутјуб каналу истакавши да су "вредности које председник представља идентичне као његове".

"Оно што ме је мотивисало да изразим своје мишљење јесу вредности које председник представља, идентичне су као моје и моје породице. Он брани људе, децу, породицу... Важно је заузети страну, позивам оне који оклевају да то учине. То је исправно, изразити своје вредности. Поносан сам на то", рекао је Нејмар једном приликом.

Због тога је реаговао и сам Лула, чији је први мандат на челу државе био од 2003. до 2010. године.

"Нејмар ме се плаши јер ћу открити његова пореска дуговања"
"Нејмар ме се плаши јер ћу открити његова пореска дуговања"
"Нејмар има право да изабере кога год жели за председника. Мислим да се плаши да, уколико ја победим на изборима, сазнаћу шта му је Болсонаро опростио када су у питању његова пореска дуговања."

"Мислим да ме се зато плаши. Очигледно је да је Болсонаро направио договор са његовим оцем. Сада има пореске проблеме у Шпанији, али то је посао за пореску управу, а не за мене", говорио је пре избора нови-стари председник.

Некадашњи играч Сантоса и Барселоне у међувремену је ослобођен оптужби за утају пореза у Барселони, али због својих политичких избора, константно се суочава са критикама. Последњи у низу му се успротивио и легендарни Жунињо Пернамбукано.

"Мука ми је када видим да фудбалери, који су притом десничари као што је Нејмар, подржавају фашисте. Долазимо са дна и ми смо народ. Како можемо бити на супротној страни?", разочаран је најбољи извођач слободних удараца у историји фудбала.

Политичку левицу у Бразилу подржала је и певачица Лудмила, међународна звезда Анита, али и репер Ђонга, који је дрес носио на својим наступима. Ђонга је био део "Најкијеве" кампање за промоцију дресова за Светско првенство, а публици је на једном свом концерту рекао да га носи у јавности у знак протеста.

"Они (Болсонарови гласачи) мисле да је све њихово, присвајају значење породице, нашу националну химну, присвајају све. Али ово је истина: све је наше, ништа није њихово", беснео је Ђонга са бине.

Ипак, велики је део оних који подржавају сада већ бившег председника, тачније нешто више од 49 процената изашлих бирача на октобарским и новембарским изборима (други круг), што је отприлике 58.200.000 људи.

"Није било осећаја патриотизма пре Болсонара јер левичари не носе нашу заставу. Хвала Богу да председник воли Бразил и да је сачувао те вредности за нас", истиче Адријана Мораеш до Насименто.

И други репрезентативци не могу да остану имуни на политичку слику у земљи. Ришарлистон, нападач Тотенхема и члан одабраних за Катар, разочаран је јер је Бразил толико подељен.

"Као навијач, играч и Бразилац, дајем све од себе да целом свету ширим присност коју имамо са дресом и заставом. Верујем да је важно да се истакне да смо сви Бразилци и да имамо бразилску крв", рекао је Ришарлисон.

И "Најкијева" кампања за нови дрес укључује личности из различитих друштвених, али и политичких окружења, фокусирајући се на заједништво као главну тему.

Дрес је, како се провлачи у рекламама, "заједнички".

"Представља више од 210 милиона Бразилаца. Дрес је наш."

Америчка компанија забранила је коришћење и прилагођавање опреме у политичке и верске сврхе.

Међутим, пред такмичење у Катару већина Бразилаца куповала је резервну, плаву гарнитуру дресова, која је распродата неколико сати по званичном објављивању.

Дрес је мртав, живео дрес

Примера ради, Матеус Рока, 28-годишњи тренер футсала (спорта у којем су Бразилци једнако успешни), признао је да није желео да купи прву гарнитуру.

"Не осећам жељу да носим жути дрес. Заправо, идеја да га носим ми је одбојна. Толико да чак своје старе не вадим из фиока. Штета је јер су дресови сами по себи прелепи", навео је Рока.

Он је додао да је слична ситуација и међу његовим пријатељима и колегама.

"Почивај у миру, жути дресу. Надам се да ће Бразил освојити шесту титулу на Светском првенству у плавој опреми, за све наше људе", подвукао је Матеус Рока.

Упркос великој подељености у којој, неочекивано велику улогу игра национални дрес, он је и даље веома популаран међу фановима широм земље. Они покушавају да направе границу између политике и спорта.

Навијачка група "Мовименто Верде е Амарело" (зелено-жути покрет) држи се става да ће Мундијал помоћи Бразилцима да се поново окупе око жутог дреса.

"Нисмо сагласни са онима који инсистирају да је жути дрес 'селесаа' мртав. Тужно је видети да се користи као оправдање за политичке сукобе."

"Нема смисла рећи да национални дрес не представља овог или оног политичара, када је идеја иза свега потпуно супротна", јасан је Луиз Карваљо, један од оснивача групе.

"Када наш тим изађе на терен, прати га бразилски понос. Без обзира на октобарске изборе, наша љубав ће превагнути, као и увек."

Први пут у историји избори у Бразилу су толико близу почетку Светског првенства, такмичења на којем је ова земља имала толико успеха.

"Селесао" је најуспешнија учесница Мундијала са чак пет пехара, али је последњи освојен пре пуних 20 година.

Професор историје Гамба Торес наглашава да Бразилци морају да одвоје национални дрес од политичких процеса.

"Дрес је само дрес. Наравно да има своје значење, али на крају, не представља ниједну политичку опцију. Владе долазе и пролазе, али наша земља и наш тим остају заувек", закључио је Гамба Торес.

Бразил се први пут налази у ситуацији да је, пред неко велико такмичење, читава земља оволико разједињена.

Лула је сменио Болсонара на месту председника, али и даље постоје велика жаришта разлика и нетрпељивости.

Фудбалски великан у Катар ће стићи као главни фаворит за освајање највреднијег трофеја на свету.

Умногоме ће то зависити и од самог Нејмара, а он сада поред спортског, има и политички пут.

Бразилци су већ годинама у изузетној форми, осећају да је ово њихова година и верују селектору Титеу, који је окупио страшан тим са чак деветорицом нападача. Ако је веровати сјајним квалификацијама, али и кладионицама, 18. децембра би требало да баш они буду ти који ће се радовати.

Пут до тога је веома дугачак и изазован, а већ прва препрека биће прави тест – име јој је Србија.

image
VV inauguration
banner