Спорт

Одлазак у Русију га коштао места у репрезентацији, сада би могао да заигра на Олимпијским играма

Кошаркаш Зенита Томас Ертел могао би да заигра за репрезентацију Француске на Олимпијским играма у Паризу наредне године
Одлазак у Русију га коштао места у репрезентацији, сада би могао да заигра на Олимпијским играмаGetty © Gregory Shamus

Ертел је избачен из националног тима Француске, пошто је прошле године одлучио да потпише уговор са Зенитом.

Кошаркашки савез Француске (ФФББ) је прошле године донео одлуку да сви играчи који потпишу за неки руски или белоруски клуб неће моћи да наступају за националне селекције до краја рата у Украјини.

Ертел је прошле године играо за Француску на Европском првенству, али је због суспензије пропустио овогодишњи Мундобаскет.

"Триколори" су на Светском првенству у Манили доживели фијаско, пошто су освојили 18. место. Капитен Никола Батум је по завршетку турнира критиковао челнике ФФББ зато што нису дозволили да Ертелу да игра.

Локални медији наводе да ће челници учинити све да Ертел заигра на Играма у Паризу.

Француски репрезентативци су љути на савез јер се правило о забрани играња у Русији и Белорусији не примењује на све спортисте. Француски одбојкашки репрезентативац Жења Гребеников није избачен из националног тима, иако игра за Зенит.

Председник ФФББ Жан-Пјер Сијута изјавио је да ће савез предузети све додатне кораке да би Ертел поново заиграо за Француску.

"Радимо и на политичком нивоу. Тражимо сва решења која ће омогућити Ертелу да поново буде у репрезентацији", додао је Сијута.

Ертел (34) је са репрезентацијом Француске освојио сребро на Играма у Токију 2021. године, као и бронзу на Мундобаскету 2014.

Он је са Француском био шампион Европе 2013, а прошле године "галски петлови" су освојили сребрну медаљу на Европском првенству у Немачкој.

image
VV inauguration
banner