Спорт

Хајдук кажњен симболично због позива навијача на убијање Срба

Величање усташке идеологије редовна је појава на фудбалским теренима широм Хрватске
Хајдук кажњен симболично због позива навијача на убијање СрбаGetty © Vladimir Rys / Staff

Дисциплиска комисија Фубалског савеза Хрватске (ХНС) казнила је данас Хајдук са 5.000 евра због скандирања његових навијача, у којима се позива на убијање Срба.

Припадници "Торциде", групе најватренијих навијача сплитског Хајдука, у мечу против Ријеке скандирали су:

"Шугава Ријеко, смрдљиви граде, побићу пола твоје Армаде, шугава Ријеко пуна си Срба, не брини Ријеко има још врба" и "од Вежице до Ловрана све је пуно Муслимана, од Kантриде до Турнића све су деца попа Ђујића".

Дисциплинска комисија ХНС је саопштила да је Хајдук због тога кажњен са 5.000 евра, а укупно са 7.500, јер су навијачи на стадиону "Kантрида" у Ријеци користили и пиротехничка средства.

Навијачи Ријеке стална мета

Подсетимо, недавно су и навијачи Динама певали на мечу против Ријеке : "Убиј Србина, убиј товара, убиј Ријечана, убиј свакога ко мрзи Динама", на шта су им противнички навијачи одговорили да су "п***е пургерске".

За разлику од осталих навијача хрватских клубова навијачи Ријеке нису имали сличне испаде и нису вређали Србе. Уопште, тај град, па самим тим и клуб не негује усташки наратив.

"Балкенкројц" и "Хајл Хитлер"

Поред наведених и навијачи омаленог Рудеша у августу ове године су имали још један нацистички испад када су на мечу против Хајдука развили две заставе, на једној је писало "Балкенкројц", а на другој број "88".

Симболика је јасна, прво је симбол Вермахта, док је број 88 позната ознака за "хајл Хитлер".

Занимљиво је да су клубови због тога кажњени симболично углавном новчано.

image