Спорт

Париз спреман за доделу "Златне лопте" - Меси већ виђен као победник, може ли Холанд да изненади?

Свечаном церемонијом у Паризу, угледни "Франс фудбол" доделиће награду за најбољег фудбалера године, којем ће уручити популарну награду под називом "Златна лопта"
Париз спреман за доделу "Златне лопте" - Меси већ виђен као победник, може ли Холанд да изненади?Getty © David Ramos

Француски фудбалски часопис "Франс фудбол", доделиће у понедељак увече у Паризу 67. "Златну лопту" у својој историји.

У питању је награда коју осваја најбољи фудбалер године, а биће ово други пут како ће победник бити биран на основу сезоне од 1. августа до 31. јула, уместо класичне календарске године.

Бројни светски и европски портали, међу којима и добро обавештени Фабрисио Романо, пренели су да је Лионел Меси већ обавештен да ће на церемонији у Паризу бити проглашен за победника.

Поред омаленог Аргентинца, номиновани за награду су и Ерлинг Холанд, норвешки нападач Манчестер ситија и Килијан Мбапе, звезда француског фудбала и ПСЖ-а.

Уколико су медијске тврдње тачне и уколико Меси освоји и овогодишње издање, биће му то рекордна осма "Златна лопта" у каријери.

Први следећи на листи освајача са највише признања, јесте Кристијано Роналдо са пет "Златних лопти".

Меси ће "наследити" трофеј од Карима Бенземе, који је прошле године био испред Садија Манеа и Кевина Де Брујнеа.

Такође, Аргентинац ће постати први који ће подићи престижно признање као неко ко није члан европског клуба.

Меси је у јулу појачао редове америчке екипе Интер Мајамија.

Месијев адут, поред одличних бројки и освојене титуле у Француској са екипом ПСЖ-а, свакако је трофеј намењен светском шампиону, до којег је вукао селекцију Аргентине на Светском првенству у Катару.

Ерлинг Холанд и Килијан Мбапе покушаће да покваре предикције и приреде изненађење.

Норвежанин нема репрезентативног успеха, али је са екипом Манчестер ситија прошле сезоне освојио "триплу круну", постигавши 56 голова у свим такмичењима.

Поред сјајног дебија у Премијер лиги, Холанд је био битан фактор и у освајању Лиге шампиона, први пут у историји Манчестер ситија.

Мбапе је баланс између Месија и Холанда, пошто је имао одређених успеха са Француском, коју је вукао до финала Светског првенства и био стрелац "хет-трика" у финалном мечу са Аргентином.

Француски нападач је такође са ПСЖ-ом освојио домаће првенство, а сезону је завршио са чак 55 голова и 14 асистенција.

image