Спорт

Случај Бахарове Звезде: Неуспели експеримент или нереална очекивања

Да ли, заиста, постоји разлог за бригу и незадовољство у Љутице Богдана?
Случај Бахарове Звезде: Неуспели експеримент или нереална очекивањаGetty © Michael Regan

Често фудбал на овим просторима доноси разочарања, а пречесто су она производ нереалних очекивања и маштања. Да ли се, можда, управо то сада догађа са Црвеном звездом, или је разочараност навијача потпуно оправдана?

Након ремија са ТСЦ-ом, навијачи су отерали екипу у тунел, а затим разговарали са тренером Бараком Бахаром и играчима.

Управни одбор је одржао хитну седницу, што је драму у Љутице Богдана подигло на највиши ниво.

Да ли је ситуација у Љутице Богдана заиста драматична или је можда спортска јавност престрога према Израелцу и његовом тиму.

Аргумената има на обе стране.

А ко је крив за такву ситуацију? 

Па, као и увек, сви помало.

Бахар, чудотворац и специјалиста за Лигу шампиона

Израелски стручњак је у Београд стигао као човек за Лигу шампиона.

Тако је најављен и читава помпа која је пратила његов долазак је обећавала спектакл, због чега су очекивања подигнута на највиши ниво.

Када су бледа издања и неубедљиве партије угасиле еуфорију и допустиле нешто реалистичнији поглед на "Маракану", долази се до разбијања тог мита и чињенице да Бахар јесте играо у елитном такмичењу са Макабијем из Хаифе (прве после 13 година), али да ни он нема превише искуства у Лиги шампиона.

Наратив који је креиран његовим доласком сада долази на наплату. 

Најскупљи тим у историји Црвене звезде мора да донесе резултат

Када уложите огроман новац, очекујете резултате одмах. Без оправдања, без алибија – желите само резултат.

Данас, тим Црвене звезде вреди 73,73 милиона евра, каже специјализовани сајт "Трансфермаркт".

За овдашње прилике то је невероватна сума и сасвим је очекивано да се очекује од најскупљег тима Црвене звезде у историји клуба да испоручи жељени резултат.

Амбициозан пројекат челника Звезде – да од клуба направе редовног учесника Лиге шампиона, који ће пунити стадионе и доводити највеће европске екипе у Београд са којима ће се равноправно носити – не може да заживи преко ноћи.

За комплетну реконструкцију је потребно време

Црвена звезда је у нову сезону ушла потпуно другачија. Нови тренер, нови играчи, нова филозофија и ново лице.

Да би се све уклопило и "налегло" потребно је време. 

У клубу какав је Црвена звезда (поготово у последњих неколико година), време је једини ресурс који није потрошан.

Свестан је тога и Барак Бахар, свесни су и у управи, а свесна је и армија навијача. Али тешко је увек рационално расуђивати када је реч о клубу величине Црвене звезде.

Бахар је одмах променио капитена и голмана, па уместо Милана Борјана довео сународника Омрија Глазера.

Стигли су и Шериф Ндиаје, Урош Кабић, Жан-Филип Красо, Питер Олајинка, Марко Стаменић, Едмунд Адо, Насер Ђига, а вратио се и Милош Дегенек.

За крај прелазног рока, стигао је Хванг Ин Бом из Олимпијакоса као најскупљи играч у историји Звезде, за 5,5 милиона евра.

Опет, друга страна медаље показује да је најскупљи играч стигао усред септембра – након припрема, када је почело такмичење у Суперлиги, а свега неколико дана пред меч са Манчестер ситијем.

"Доста више експериментисања"

После уводних 11 победа, Звезда је заређала неколико неубедљивих игара, а навијачи сматрају да су главни проблеми "експериментисање" и уигравање екипе за Лигу шампиона, на уштрб домаћег првенства.

У томе има истине, пошто Бахар од почетка много мења – играче, позиције, формацију...

Али, истовремено, у ватру баца и младе Звездине наде – Јована Мијатовића, Косту Недељковића и Јована Шљивића, а све више минута добија и новопечени репрезентативац Владимир Лучић.

Мора се узети у обзир и храброст Израелца да помогне младим српским талентима да се изграде.

Савршени резултати на припремама и директан пласман у Лигу шампиона

Црвено-бели сада, делом, плаћају и цену савршених резултата на припремама.

Падали су редом селекција Ужица (3:1), Борац из Бањалуке (2:0), Зенит (2:1), Нефчи (4:0), Фенербахче (3:1), ТСЦ (3:0) и на крају, утакмица која је подигла еуфорију и лансирала очекивања у стратосферу – убедљива победа над Фјорентином (5:0).

Бахар се није дао у то коло. Није допустио да га понесе победнички талас, већ је након утакмице са "виолом" одмах кренуо да спушта лопту и говори како још мора да се ради и како екипа мора да напредује.

Многи су, за разлику од њега, допустили да их еуфорија понесе, због чега сада сваки кикс црвено-белих изгледа као флека на кошуљи која се не може скинути.

Директан пласман у Лигу шампиона, први у историји, додатно је подгрејао трибине и црвено-белу јавност.

Звезда без срећне звезде на жребу за групну фазу

Ипак, жреб за Лигу шампиона никако није био милостив према клубу из Љутице Богдана.

Најбоља екипа на свету – Манчестер сити; борбени, квалитетни и добро појачан Лајпциг; уз сасвим солидну екипу из Швајцарске – Јанг Бојс.

Чим је обављен жреб у Ниону било је јасно да ће се Звезда борити за треће место које води у Лигу Европе, али су многи помислили – управо ношени сјајним резултатима у претходном периоду, константним успехом на домаћој сцени, али и наративом који се стварао око Звезде – да црвено-бели могу озбиљно да се носе са далеко јачим и скупљим екипама, које су годинама на окупу.

А то је, заиста, у овом тренутку, нереално.

Огромна је разлика у квалитету између Звезде и Ситија или Звезде и Лајпцига. Звезда се на моменте добро држала и у Манчестеру и у Немачкој, али када би противници додали гас, лако су дошли до победе.

Може ли Бахарова Звезда засијати?

Са Бараком Бахаром на клупи, Звезда је одиграла 23 утакмице. Црвено-бели су победили 17 пута, на два меча су ремизирали, а четири утакмице изгубили. У 12 мечева у домаћем шампионату примили су чак 11 погодака, што је превише за овакав тим са оваквим очекивањима

Од та четири пораза, два су била очекивана – у Лиги шампиона, на гостујућим теренима, од Манчестер ситија и Лајпцига.

Укупна гол-разлика актуелног шампиона је 40:18, па је јасно да овај тим уме да постиже голове, али исто тако их врло лако прима. Мрежа се тресла 18 пута на 16 утакмица (више од једног у просеку), упркос чињеници да је Глазер у многим сусретима био најбољи појединац.

Свестан је Израелац свих недостатака – говорио је да његов тим мора да игра једноставније, да мора да користи више прилика, да је неопходно смањити број грешака у дефанзиви. Говорио је о манама свог тима и након 11. узастопног тријумфа.

Црвена звезда је после десет година изгубила две утакмице у почетних седам кола шампионата, што се догодило на старту сезоне 2013/14, кад је на клупи био Славиша Стојановић.

Без обзира на слаб почетак, Стојановић је успео Црвену звезду да доведе те сезоне до титуле и прекине доминацију Партизана, што, опет, говори да ситуација, ипак, и није толико драматична у овом тренутку.

Закључак који се може извести јесте да ситуација није ни изблиза драматична колико ових дана изгледа у јавности. Баш као што је и цела прича око Бахаровог доласка, најскупљег тима, најскупљег играча и великих планова који ће оживети преко ноћи – предимензионирана.

Велико питање, заправо, једино релевантно – колико ће бити времена за смиривање ситуације? Колико ће времена имати Бахар, колико управа, а колико навијачи Црвене звезде?

image
VV inauguration
banner