Спорт

Револуција у тенису: Мастерс у Саудијској Арабији стиже недељу дана уочи Аустралијан опена

Челници Асоцијације тениских професионалаца (АТП) налазе се у преговорима са Саудијском Арабијом око потенцијалног увођења новог мастерс турнира који би почетком 2025. године могао да се одржи у тој земљи
Револуција у тенису: Мастерс у Саудијској Арабији стиже недељу дана уочи Аустралијан опенаGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Како ексклузивно сазнаје британски "Тајмс", АТП испитује опцију по којој би могао да ојача сарадњу са богатим Саудијцима, а резултат свега могао би да буде мастерс турнир само седам дана уочи почетка Аустралијан опена.

Од 2025. године, најбољи тенисери света попут Новака Ђоковића и Карлоса Алкараза могли би да започну сезону у Ријаду, пре него неким аустралијским градовима попут Бризбејна или Сиднеја.

То ће се догодити ако АТП потврди радикалну промену у календару. Ова организација жели да од 2025. године добије велику инвестицију Саудијске Арабије и тако спречи потенцијалан проблем која би богата земља могла да им направи уколико би покушала да створи паралелну тениску организацију, попут оне која је направљена у голфу.

АТП још увек ништа не коментарише, али су Саудијци већ добили организацију "Некст џен" турнира који ће се одржавати у Џеди у наредних пет година. Ако дође до ове одлуке, АТП календар могао би да изгледа далеко другачије.

Прво, увођење новог мастерса значило би да ће их у једној сезони бити 10 уместо девет. Још важније, ово би потпуно пореметило традиционални почетак сезоне у Аустралији. Потенцијални мастерс у Ријаду би се завршавао само недељу дана пре почетка Аустралијан опена, што је проблем за играче јер је временска разлика између тог града и Мелбурна чак осам сати.

Све то могло би да негативно утиче на тенисере, који би већ од старта сезоне били приморани на велике напоре на различитим крајевима света, а треба узети у обзир да би све ово и негативно утицало на мање турнире из серије АТП 250 који се уочи Аустралијан опена традиционално одржавају на најмањем континенту.

image