Спорт

Костић: Маштао сам о Европском првенству, налазимо се на корак од историје

Српски фудбалски репрезентативац, Филип Костић, каже да ће "орлови" максимално опрезно ући у меч са Бугарском
Костић: Маштао сам о Европском првенству, налазимо се на корак од историјеGetty © Carlos Rodrigues

Србија ће у среду одиграти пријатељски меч са Белгијом у Бриселу, а у недељу ће у Лесковцу дочекати Бугарску у последњем мечу групе Г квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано 2024. године у Немачкој.

Србија има велику шансу да након 23 година паузе, први пут под својим именом, избори пласман на Европско првенство.

"Сећам се кроз маглу сваке утакмице са тог шампионата. Силазио сам код деде који је живео на првом спрату јер је имао већи и бољи телевизор од нашег. Били смо добри у групној фази и захваљујући головима Саве Милошевића изборили пласман у други круг. На дан четвртфинала, играли смо цео дан фудбал у школском дворишту које је било близу моје зграде и чекали са нестрпљењем дуел са Холандијом. У глави су ми и даље наранџасти дресови и она 'наранџаста' атмосфера на стадиону у Ротердаму. Нажалост, у глави ми је и Патрик Клајверт за кога те вечери нисмо имали решење", рекао је Костић, преноси званични сајт ФСС.

Србији ће бити довољан бод на мечу са Бугарском за пласман на ЕП 2024. "Орлови" могу да обезбеде пласман на континентални шампионат већ 16. новембра ако Црна Гора не победи Литванију.

"Сада смо у сјајној позицији, бод нам фали за пласман на ЕП. Далеко од тога да је све готово, Бугарска је добра ререзентација што је и доказала у првом сусрету у Разграду. Утакмици прилазимо максимално озбиљно и понашаћемо се као да је победа једина опција у борби за једно од прва два места у групи. Само на тај начин можемо да наставимо успешан низ и да после два СП и пласмана у А дивизију Лиге нација, одемо и на ЕП. Био би то историјски успех за генерацију, која је својим играма и понашањем апсолутно заслужила да буде део највеће фудбалске смотре."

Он је истакао да ће пријатељски меч са Белгијом бити лепа увертира за дуел са Бугарском.

"Белгијанци припадају крему европског фудбала, имају у својим редовима много играча који су носиоци игре у најјачим клубовима из 'Лига петице'. Одличан тест за све нас да видимо где смо и шта смо у овом тренутку. Требају нам минути, то је прилика да додатно уиграмо све линије тима, да коригујемо неке детаље који су на претходним утакмицама били проблем и да спремни дочекамо меч године против Бугарске. Свесни смо шта тај пласман на Европско првенство значи нашем народу, свесни смо и шта значи за наше каријере и не желимо ништа да препустимо случају. Не занима нас резултат меча у Подгорици, размишљамо искључиво о доброј игри и победи против Бугарске", рекао је Костић.

Он је изјавио да га радује чињеница да се репрезентација сели из Београда у унутрашњост Србије.

"Много се радујем новом сусрету са малишанима. Искрено, био сам пријатно изненађен посетом на претходним утакмцама када смо били у сличној ситуацији. Захваљујући феноменалној подршци најмлађих љубитеља фудбала, успели смо да сломимо отпор Литванаца на старту квалификација. Са друге стране, жао ми је што и старији навијачи неће бити на трибинама стадиона у Лесковцу. Никако да научимо лекцију, имамо једну репрезентацију која је светиња и морамо да водимо рачуна о томе како се понашамо када дођемо на утакмицу. Очекујем лепу атмосферу против Бугарске, и на нама је да се тој деци одужимо победом и пласманом на ЕП", навео је Костић.

Он је бриљирао на мечу са Црном Гором, који је Србија добила са 3:1.

"Шалио сам се са Тадићем после утакмице око неког лошег паса у другом полувремену. Можда сте у праву да нас је размазио својим милиметарски прецизним додавањима и да сада очекујемо да свака његова лопта има очи. Дан пре меча са Црном Гором, остали смо дуже на тренингу, ја сам му центрирао, а он је главом дао два-три гола. На утакмици је био у још бољој ситуацији, али није затресао мрежу. Наравно, искупио се касније оним сјајним голом и ударио печат нашој великој победи. Дућа је неминовно вођа ове генерације, прави лидер и пример свима у екипи како један капитен треба да се понаша у свлачионици и на терену", истакао је фудбалер Јувентуса.

Костић је 2015. године дебитовао за репрезентацију Србије.

"Било је много утакмица у ових осам година које су ми драге, али је та прва у Сент Пелтену против Азербејџана свакако нешто посебно. Победили смо 4:1, почео сам од првог минута и испунио своје дечачке снове. Велика је ствар бити део националног тима и бранити боје своје земље на великим турнирима. Волим да играм за Србију, прија ми свако окупљање. О бројкама не водим толико рачуна, надам се да ћу још дуго трајати и да ћу бити у прилици да допринесем новим подвизима репрезентације."

Српски репрезентативац је ове сезоне одиграо 10 утакмица за Јувентус у свим такмичењима.

"Трудим се да коригујем ствари које нису биле добре и да напредујем из утакмице у утакмицу, из тренинга у тренинг. Адаптирао сам се на италијанску лигу и на систем тренера Алегрија. Морам да признам да ми прија његова филозофија фудбала, усавршио сам своју игру у дефанзиви и направио искорак у каријери. Искрено, заслужио сам све ово што ми се дешава у последње време. Имамо најчвршћу одбрану у лиги, повезали смо шест утакмица без примљеног гола, Каљари нам је затресао мрежу, али ниједног тренутка није угрозио нашу победу. Спремни и пуни оптимизма очекујемо дерби против Интера", истакао је Костић.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пратио је са трибина пре три дана меч између Јувентуса и Каљарија (2:1).

"Одушевио сам се када сам видео Ђоковића у ВИП ложи. Реч је о великом шампиону, правом амбасадору Србије у свету вероватно најбољем спортисти свих времена у нашој земљи. Ја сам му се и лично захвалио после утакмице што је дошао да нас бодри. Сишао је до свлачионице, поздравио се са свима. Поред Дуција и мене, много играча Јувентуса поштује његов лик и дело, навија за њега на великим турнирима. Голман Перин, Бремер, тренер Алегри… Сви су га поздравили и пожелели још много победа у наставку каријере", навео је Костић.

image
VV inauguration
banner