Спорт

Спектакуларни Новак преко Рубљова до полуфинала у Торину!

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић остварио је и другу победу у Торину и већ сада обезбедио пласман у полуфинале Завршног турнира.
Спектакуларни Новак преко Рубљова до полуфинала у Торину!Getty © Matthew Stockman

Ђоковић је у мечу црвене групе пружио још једну фантастичну партију и победио руског играча Андреја Рубљова, резултатом 6:4, 6:1.

Новак је био на изузетно високом нивоу и већ може да размишља о противнику у полуфиналу. Остварио је два максимална тријумфа и у последњем колу, које је на програму у петак, биће му довољан један сет да овери прву позицију.

Други пут у годину дана је Рубљова савладао у Торину, а има и један пораз из Београда, па је дошао до вођства 2-1 у међусобном скору.

Нико није могао да очекује да ће дуел седмог и осмог играча на АТП ранг-листи у већем делу првог сету личити на окршај Џона Изнера и Ива Карловића. Обојица су сервирала савршено и буквално све до финиша сета није било шанси за брејк.

Новак је добио свих 17 поена када је убацио први сервис, Рубљов парирао одличним почетним ударцем и до 5:4 су имали по осам асова.

Али онда је на сцену ступило знање, искуство и велики квалитет Ђоковића. Само једна прилика је била потребна најбољем српском спортисти. Помогао му је мало Андреј, који је посустао у последњем гему и са неколико грешака се нашао у невољи.

То је дозволио Новаку брејк прилику, која је уједно била и сет лопта. Уследио је фантастичан ритерн из бекхенда по паралели за добијање првог сета (6:4).

Одлучујући корак ка тријумфу направио је почетком другог дела игре – поново је стрпљиво сачекао своју шансу, одузео сервис ривалу одмах и потом, за нешто мање од 70 минута игре, рутински привео сусрет крају.

Светски "број 7" сада мирно чека последњу рунду и дуел против још једног Руса – Данила Медведев. Рубљов ће на мегдан Стефаносу Циципасу.

У четвртак су на програму последњи мечеви зелене групе, а састају се Рафаел Надал – Каспер Руд, односно Феликс Оже-Алијасим-Тејлор Фриц.

Турнир у Торину игра се за наградни фонд од 14.750.000 долара.

Standings provided by Sofascore

Ток меча:

  • 16. нов 2022 • 15:16

    15:16

    6:4, 6:1 – Крај! Ђоковић је декласирао Рубљова!

    Меч није трајао ни 70 минута, а Новак је резултатом 6:4, 6:1 декласирао Рубљова и пласирао се у полуфинале Завршног турнира у Торину!

  • 15:10

    6:4, 3:1 – Рус се уписао у другом сету

    И сада је могло да буде проблема за Рубљова, али је Ђоковић попустио на 40:40 и Андреј је дошао до првог гема у другом сету. Резултат је 6:4, 3:1.

  • 15:02

    6:4, 2:0 – Новак направио нови брејк!

    Ушао је Ђоковић у главу ривалу и направио нови брејк. Сада је у серији од четири добијена гема, а освојио га је веома паметно. Мирно је чекао шансу, посебно на други сервис Руса и ишао ка вођству. Имао је среће да је Андреј промашио смеч на мрежи, онда сачекао још једну грешку и отишао на 6:4, 2:0.

  • 14:55

    6:4, 1:0 – Ђоковић сигурно започео и други сет

    Можда и најтежи гем за Новака од почетка сусрета. Први пут је Рубљов први дошао до 30, али је ту стао. Следећа три поена добио је петоструки шампион овог турнира и повео 6:4, 1:0.

  • 14:47

    6:4 – Ђоковић добио први сет!

    Само једна прилика је била потребна најбољем српском спортисти. Помогао му је мало Рубљов, који је посустао у последњем гему и са неколико грешака се нашао у невољи.

    Једном таквом је дозволио Новаку брејк прилику, која је уједно била и сет лопта. Уследио је фантастичан ритерн из бекхенда по паралели за добијање првог сета (6:4).

  • 14:40

    Ћерка Тара гледа тату

    У публици је и Новакова супруга Јелена са ћерком Таром и сином Стефаном.

  • 14:35

    4:4 – Прво изједначење у мечу тек у осмом гему

    Први пут од почетка меча један гем је дошао до "ђуса" (изједначење). И то је Новак успео да учини на сервис ривала, који је имао 40:0. Међутим, онда се Рус сјајно одбранио после напада Ђоковића и, потом, шестим асом, вратио егал – 4:4.

  • 14:28

    3:3 – Као да гледамо меч Изнера и Карловића

    Нико није очекивао да ће почетна фаза дуела између Ђоковића и Рубљова личити на окршај Џона Изнера и Ива Карловића. Од првих 25 поена, чак 10 су били асови, што је невероватан проценат. Обојица имају по пет неодбрањених сервиса и тренутно их ништа не дели ни на семафору – 3:3.

  • 14:19

    2:2 – Андреј као "пушка", без шанси за ритернере

    Изузетно брз почетак сусрета у "Пала алпитур" арени. Обојица сервирају веома добро, а то се посебно може рећи за Руса. Нанизао је три неодбрањена почетна ударца и изједначио на 2:2 у гемовима.

  • 14:16

    1:1 – Рус узвраћа истом мером

    И Рубљов је одлично стартовао у другом мечу у Торину. Поени нису дуго трајали, изузетно је сервирао и са "нулом" дошао до 1:1 у гемовима.

image