Спорт

"Орлови", полетите на Европско првенство!

Репрезентација има историјску прилику да учини нешто што многе раније генерације нису могле и зато, "орлови", раширите криле и полетите ка Немачкој!
"Орлови", полетите на Европско првенство!© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Фудбалери Србије од 15 часова на новоотвореном стадиону "Дубочица" у Лесковцу дочекују Бугарску у последњем колу Г групе квалификација и имају шансу да изборе историјски пласман на Европско првенство, први после 24 године.

Тиму селектора Драгана Стојковића Пиксија биће довољан и бод да се овери "виза" за Немачку, али сви у нашем табору желе победу.

"Орлови" тренутно заузимају другу позицију на табели групе Г са 13 бодова, два мање од првопласиране Мађарске и два више од Црне Горе.

Један бод је довољан, а у случају победе над Бугарима, а пораза Мађара од Црне Горе, на ЕУРО би могли и са чела.

Међутим, мора да постоји и велика доза опреза јер би пораз могао да значи и болну елиминацију – то би могло да се догоди уколико Црногорци савладају фаворизоване Мађаре.

"Срећни смо што први пут ван Београда, на југу Србије, играмо овако важну, најважнију утакмицу у овим квалификацијама", рекао је селектор Драган Стојковић на конференцији за медије.

Немам ни најмању дилему око састава тима, знам стартних 11 и једва чекамо утакмицу, додао је он.

"Морамо да будемо опрезни, сигуран сам да ће утакмица бити захтевна јер имамо растерећеног ривала. Ипак, кад смо већ овде не помишљамо да пропустимо овакву шансу."

Ово је историјска утакмица и не могу Бугари да имају већи мотив од нас, нагласио је селектор.

"Ово је велика утакмица и за њихове каријере. Верујем да ћемо уз подршку са трибина да будемо прави и да победимо", нагласио је Стојковић и додао да је емотиван јер је екипа смештена у Нишу, његовом родном граду, а био је и капитен на последњем учешћу на Европском првенству 2000. године.

На питање да ли је посебна мотивација што ће председник Александар Вучић гледати утакмицу, Стојковић је рекао да ће му бити драго да дође и да да верује да ће бити ватрени навијач.

"Мислим са цела Србија жељно ишчекује пласман на ЕУРО, наравно и председник. Уосталом, он је много и учинио да бисмо били овде. Без политичке подршке можете да маштате о 100 'Маракана', али не бисмо их добили, не бисмо изградили ни ове стадионе", нагласио је Стојковић.

Капитен Душан Тадић истакао је да је екипа у веома доброј ситуацији и да жели то да крунише добром игром и победом у стилу оде на континентални шампионат.

"После два светска, било би лепо да одемо на Европско првенство. Надам се да ће постати нормално да Србија иде на свако велико такмичење. Сви ми у српском фудбалу желимо да тако буде и само нека се тако настави", поручио је Тадић и додао да нема ништа против да се увек решава у последњем колу, али да увек оде на велико такмичење.

Историјска шанса је на дохват руке, Србија није била учестник Европског првенства у овом веку и ова генерација би могла да испише нове странице историје.

Лесковац, стадион "Дубочица", 15 часова – "орлови", раширите крила и полетите ка Немачкој!

image