Спорт

Типсаревић са Србијом на завршници Дејвис купа: Све подсећа на 2010. годину

Некадашњи српски тенисер Јанко Типсаревић, члан шампионског тима из 2010. године, прикључио се екипи у улози саветника селектора Виктора Троицког
Типсаревић са Србијом на завршници Дејвис купа: Све подсећа на 2010. годину© Teniski savez Srbije

Србија је пре 13 година освојила "салатару" победом против Француске у Београду, а Типсаревић и Троицки су, уз Новака Ђоковића и Ненада Зимоњића, били чланови тима.

Нови поход на трофеј је ове недеље, где се у Малаги одржава Завршни турнир, а ривал Србији у четвртфиналу, у четвртак, биће Велика Британија.

"Захвалио бих се пре свега селектору Виктору Троицком, а после и комплетном тиму, на позиву да будем овде са њима у Малаги, као део стручног штаба", почео је Типсаревић.

"Кроз каријеру је Дејвис куп био посебно такмичење за мене и увек сам боље играо за Србију. То јесте једним делом из патриотских разлога, а много јачи разлог је то што су момци из репрезентације и лично моји најбољи пријатељи. Због тога ми је веома драго што сам позван и надам се да ћу успети да помогнем."

На питање да ли може да повуче паралелу између 2010. и 2023. године, Типсаревић је рекао да нема велике разлике.

"Нема ту неке претеране разлике. Не могу да се сетим тачно, али ни Виктор, ни ја нисмо били Топ 10 играчи, били смо 20. или 30. на листи. Наравно, Новак је био вођа тима и тада и сада. Невероватно је, али је и сада, толико година касније, опет први."

Прокоментарисао је и остале чланове екипе – Ласла Ђереа, Миомира Кецмановића и Душана Лајовића.

"Момци су физички спремни, психички знају шта се очекује од њих. Иде се на победу, иде се на освајање. И овако како Новак игра, сваки други исход осим освајања трофеја био био, не катастрофалан, али – неуспех. Једино може да се види да су сви под притиском краја сезоне, дубоко смо у новембру."

Типсаревић додаје да ће Британци бити јак ривал, упркос томе што нису у најјачем саставу.

"Причало се дуго ко ће да игра за њих. Еванс је отказао због повреде, повредио се и Енди Мари, а и (Камерон) Нори је најавио могућност да не заигра. Ипак, јако тежак противник, са добрим тимом и јаким дублом, а срећа нас је мало погледала због отказа Еванс и Марија. Али кога год пошаљу на терен, биће јак противник", закључио је Типсаревић.

image