Спорт

Тзв. Косово жели медаљу на ОИ у ски-скоковима, а доживели дебакл на дебију

Историја спорта тзв. Косова исписана је протеклог викенда у норвешком Лилехамеру, где је у скијашким скоковима по први пут наступила спортисткиња под заставом територије непризнате од стране Уједињених нација
Тзв. Косово жели медаљу на ОИ у ски-скоковима, а доживели дебакл на дебију© YouTube / screenshot / Kosovo Olympic Committee

За тзв. Косово наступила је такмичарка Софи Соршаг, Аустријанка која већ има искуство наступања на Олимпијским играма.

Соршаг је до прошле године наступала за родну Аустрију, али чак две године паузирала од такмичења због повреда. Садa се вратила скијашким скоковима као представница "Косова", али на свом дебију је забележила резултате који су далеко од светског врха.

Софи је у суботу наступила на малој скакаоници у Лилехамеру у оквиру Светског купа и скоком од 78 метара је заузела 33. место, док у недељу није успела да прође квалификације на великој скакаоници.

Тзв. Косово очекује велике ствари од Соршаг јер је током каријере остварила девет победа у Светском купу у периоду док је наступала за Аустрију, а са том репрезентацијом је и била светска шампионка 2021. године. Учествовала је и на Зимским олимпијским играма у Пекингу 2022. године.

Соршаг је држављанство добила у априлу ове године, а тада је председник Олимпијског комитета тзв. Косова Исмет Краснићи изјавио да је фокус на Зимским олимпијским играма у Милану и Кортини (Италија) 2026. године, где је циљ освајање једне од медаља.

image