Спорт

Руско чудо завршава каријеру са 19 година? Крај за олимпијску шампионку због "болести пољупца"

Једна од најбољих руских спортисткиња Ана Шчербакова највероватније ће бити принуђена да заврши професионалну каријеру са само 19 година, након што јој је установљена Фајферова жлездана грозница
Руско чудо завршава каријеру са 19 година? Крај за олимпијску шампионку због "болести пољупца"Getty © Matthew Stockman / Staff

Шчербакова је актуелна олимпијска и светска шампионка у уметничком клизању, а њену каријеру прекида један од облика мононуклеозе, познате и као "болест пољупца", јер се на тај начин преноси.

Иако се ова болест лако и брзо лечи, након ње остају последице, што је очито био случај и са Шчербаковом, која се више неће такмичити против најбољих на свету. Стручњаци истичу да због захтевних тренинга неће моћи да се такмичи на највишем нивоу.

Иако званичне потврде Рускиње још није било, њена изјава наговештава такав развој догађаја.

"Размишљам о тренерској каријери. Цео живот сам посветила тренинзима и такмичењу. Наравно, занима ме да испробам нешто ново", рекла је Ана, од које се очекивало да доминира уметничким клизањем у годинама које следе.

Шчербакова је била најбоља на Олимпијским играма у Пекингу 2022. године, а 2021. је постала светска шампионка у Стокхолму. На првенствима Европе 2020. и 2022. у Грацу и Талину освајала је сребрне медаље.

image