Спорт

Инфантино: И Северна Кореја може да буде домаћин Мундијала

Први човек ФиФА истакао је да би свака земља требало да има право на то, као и да је већ покушај да једно Светско првенство доведе у ту земљу.
Инфантино: И Северна Кореја може да буде домаћин МундијалаGetty © Win McNamee

Дошао је тај дан - Светско првенство коначно почиње. Спреман је комплетан водич за Мундијал у Катару, најконтроверзније такмичење у историји фудбала. Али дан уочи почетка турнира, председник ФИФА Ђани Инфантино многе је шокирао својим обраћањем јавности.

У бизарном говору, први човек светске куће фудбала је бранио домаћинство Катара упркос бројним доказима да је до њега дошло уз помоћ велике корупције на свим нивоима унутар ФИФА. Но, Инфантино је говорио и о могућности да Северна Кореја буде домаћин турнира.

Челник ФИФА би 2023. године требало да добије трећи мандат на челу те организације, истиче како би свака земља морала да има право да покуша да буде домаћин турнира, па и политички изолована Северна Кореја.

"Свака држава има право да буде домаћин. Ако Северна Кореја жели да буде домаћин нечега... Пре неколико година сам био тамо како бих проверио јесу ли спремни да организују Светско првенство за жене заједно с Јужном Корејом. Очито нисам био успешан, али ишао бих још 100 пута ако би то нешто променило", рекао је Инфантино.

Он је алудирао на организацију Светског првенства за жене 2023. године, о чему је говорио пре три године. Ипак, домаћинство за тај турнир добиле су Аустралија и Нови Зеланд.

"Само активним деловањем можемо нешто да променимо. Ми смо глобална организација и морамо да тежимо испуњењу нашег циља, а то је уједињење света око најважније споредне ствари на свету - фудбала", рекао је Инфантино.

image