Спорт

"Ја имам 15 година, а Федерер шаље авион по мене - због њега сам добио велики уговор"

Српски тенисер Филип Крајиновић открио је неке занимљиве приче из своје каријере
"Ја имам 15 година, а Федерер шаље авион по мене - због њега сам добио велики уговор"Getty © Al Bello / Staff / YouTube / screenshot / ALESTO

Филип Крајиновић је својевремено био 26. тенисер света, играо је у пет АТП финале, укључујући и мастерс у Паризу.

Ипак, 31-годишњи Сомборац је некада био међу најбољим јуниорима света од кога су се очекивале још веће ствари, а томе сведочи и његова анегдота у првом сусрету са Роџером Федерером.

Гостујући у подкасту "Алесто", Крајиновић је открио како је 2007. године, док је тренирао на академији Ника Болитијерија на Флориди имао прилике да први пут тренира и са тада апсолутно доминантним Швајцарцем.

"Јесте, имао сам част да тренирам са Федерером кад сам имао неких 15 година. Он је тада био први на свету. Имао сам његов позив. Ми смо имали исту агенцију, ИМГ. Ја сам био у академији Ника Болитијерија, он је био у Мајамију, тражио је спаринг партнера и пошто сам ја био један од најбољих јуниора света послали су приватни авион по мене. Дошао сам у Мајами и сећам се да долазим да играм са Федерером, а то је тад у то време било... Не могу описати који осећај", рекао је Крајиновић.

"У том тренутку је требало да ја потпишем уговор са 'Најкијем', а питали су Федерера шта мисли о клинцу. Рекао је све најбоље и тада сам добио један од највећих јуниорских уговора на свету, Његова реч је била много јака у том тренутку. Стварно је било незаборавно искуство."

Крајиновић је говорио и о сусретима у сениорској конкуренцији против Федерера, као и о његовом и Надаловом ривалитету са Новаком Ђоковићем.

"Чак сам играо четири пута са њим. Два пута ме је обрукао, а два пута... Једном је висио! У Базелу, родном граду, сам имао поен да га добијем, три сета и једва сам изгубио. Ту ми је жао што га нисам добио. А једном у Мајамију смо играли јако добар меч, чак сам и сервирао за сет. Не могу ништа лоше да кажем. Он је изузетно културан, васпитан, увек смо тренирали кад смо имали прилике. На терену се понаша лепо. Слажем се да постоји ривалитет са Новаком, они су имали те неке несугласице, али то је њихова ствар, мислим да су после то изгледалили. Ја ни за Рафу не могу да кажем ништа лоше. Изузетно су културни тенисери и исписали су историју. Нико није свестан. Шта су њих тројица урадили, то је потпуно нереално. Не знам да ли смем да кажем. Нико никад неће урадити. Ја мислим да у тенису, тешко јако", истакао је Крајиновић.

Ипак, за њега је Ђоковић најбољи тенисер свих времена.

"Апсолутно најбољи тенисер свих времена. Не могу да кажем убедљиво, али убедљиво! По свим статистикама је најбољи, играчки најбољи. По мени, ставио бих га у 'топ три' спортисте свих времена. Шта је урадио, у које време и како - респект! Ја мислим да га и спортисти сматрају једним од најбољих свих времена, не само у тенису", закључио је Крајиновић.

Иначе, Крајиновић је тренутно 311. на АТП листи јер није наступао од Ролан Гароса, када се повукао са терена, размишљајући да ли да настави каријеру. Ипак, донео је одлуку да ће се 2024. вратити тенису.

image
VV inauguration
banner